Homenatge als clàssics del terror al 51è Festival de Sitges Homenatge als clàssics del terror al 51è Festival de Sitges
'2001', 'Halloween' i el primer films de zombis de la història rebran el reconeixement que mereixen Homenatge als clàssics del terror al 51è Festival de Sitges

Encara queden uns mesos per l’arrencada del 51è  Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya però ja se saben força detalls del que podrem veure en l’apartat de retrospectives i homenatges. Mentre esperem les premieres i estrenes el festival ja ha fet públic alguns dels films i directors als que retrà tribut del 5 al 14 d’octubre. Sitges ja va anunciar que un dels leitmotivs del certamen girarà al voltant del 50è aniversari de la mítica 2001: A space Odyssey d’Stanley Kubrick. També el 1968 vam veure néixer un mite del fantàstic: Night of the Living Dead, de George A. Romero i el festival no desaprofitarà l’efemèride per a aprofundir en el primer film de zombies de la història. Per si no fos poc el Festival commemorarà l’estrena el 1978 de Halloween, el popular film de John Carpenter que va canalitzar les influències del psycho-killerel giallo i els serial killers més aterridors creant un subgènere conegut com a slasher.

L’slasher, que va dominar el cinema de terror des de finals dels anys 70 i durant tota la dècada dels 80, va establir unes regles i va certificar el protagonisme actiu i passiu dels adolescents en el gènere, mitificant personatges com Michael Myers o Jason Vorhees, a través d’una sèrie de productes de baix pressupost i gran rendiment comercial tant en les grans pantalles com en l’incipient negoci del lloguer de pel·lícules VHS. Moltes d’aquelles pel·lícules, en el seu moment poc apreciades per la crítica, s’han anat convertint en títols de culte i la seva revisió es va produir gràcies a l’èxit de la saga Scream, creada per Wes Craven i que, al seu torn, va generar una nova onada d’slashers que, en molts casos, van ser remakes o seqüeles dels grans &egrave ;xits dels vuitanta. Sitges recuperarà en una retrospectiva alguns dels millors títols d’aquest subgènere, així com investigarà els seus orígens i llegat.

Per altra banda, el bicentenari de la publicació de Frankenstein també serà recollit per Sitges en una retrospectiva que destacarà la naturalesa femenina del mite, destacant no només el fet de ser la primera gran novel·la de ciència-ficció i horror escrita per una dona (Mary W. Shelley) sinó també la importància de la figura femenina en moltes de les seves adaptacions com La novia de Frankenstein, de James Whale o Frankenstein creó la mujer, de Terence Fisher.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*