Quan el monstre no és el que fa més por Quan el monstre no és el que fa més por
L'adaptació del popular conte d''El Grúfal', una opció animada per anar al cine en família Quan el monstre no és el que fa més por

L’any 1999 es va publicar el conte The Gruffalo (El Grúfal) i en poc temps va esdevenir un fenomen entre les historietes que s’expliquen als nens. La història de Julia Donaldson i les il·lustracions d’Axel Scheffler han venut més de 13 milions de còpies arreu del món i el conte s’ha traduït a més de 50 idiomes. Era inevitable que tard o d’ha arribés una versió en cinema que aterra a casa nostra amb retard però amb una versió doble. De fet la versió que ara ens arriba als nostres cinemes també en llengua catalana és un film en dues parts que va veure la llum l’any 2009.

Al cine podrem veure, doncs les dues parts de la història dels Grúfals en una sola sessió. És a dir com dos curts de 30 minuts ideals per veure en família. El primer va estar nominat a l’Oscar al Millor Curt Animat i va guanyar el premi al Millor Film per TV a l’Annecy International Animated Film Festival, considerat el més important del món en matèria de cinema animat. Quin són els mèrits d’aquest díptic animat? El primer i més important és, sens dubte, la història original. Un ratolí, l’animalet més indefens del bosc, ha de recórrer a la picaresca per fugir dels seus depredadors. Ho fa explicant que ha quedat amb un Grúfal, una espècie de monstre/animal fantàstic la descripció del qual aterreix el guillot, la serp i l’òliba. La sorpresa per a tots ells és que el Grúfal existeix!

Les dues històries, la del Grúfal i la Grufaleta, estan interconnectades i permetran als més petits de la casa seguir un conte amb molta força i traslladat a la pantalla amb imatges amables i una curada animació fidel a les il·lustracions originals. El tipus d’història i la manera com està narrada fa que la història sigui gaudible especialment per als més menuts però no tant per infants a partir de 10 o 12 anys. En qualsevol cas és recomanable passar pel cine a descobrir els grúfals i les seves lliçons.

Veredicte

El millor: la història dels grúfals i com s’interconnecten a la pantalla.

El pitjor: l’excessiu infantilisme fa que només sigui apte per als més menuts.

Nota: 7

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*