Exposició ‘Pere Portabella. Cinema, art i política’ Exposició ‘Pere Portabella. Cinema, art i política’
L'exhibició estarà oberta del 12 de febrer al 23 de juny a la Fundació Vila Casas Exposició ‘Pere Portabella. Cinema, art i política’

La Fundació Vila Casas ubicada dins el Museu Can Framis de Barcelona acollirà del 12 de febrer al 23 de juny, l’exposició Pere Portabella. Cinema, art i política. L’exposició tindrà un complement imprescindible en el cicle que presentarà la Filmoteca de Catalunya. El mateix Portabella ha seleccionat el contingut de les cinc sessions programades a la Filmoteca, entitat que actualment conserva la totalitat dels materials que integren la seva obra. El director presentarà personalment la inauguració el cicle, dimecres 14 de febrer, amb la projecció d’Umbracle, a partir d’un guió de Joan Brossa, el qual serà alhora un homenatge al músic desaparegut el 4 de desembre passat, Carles Santos, creador indestriable de la filmografia de Portabella.

Exposició Portabella

‘Umbracle’

Aquesta visió panoràmica de l’univers Portabella, Premi Nacional de Cinema el 2009 i Gaudí d’honor el 2012, es completa amb Vampir-Cuadecuc i es tancarà el 28 de febrer amb una taula rodona i tres peces curtes: Art a Catalunya i No al No, de nou amb l’estreta complicitat de Carles Santos, i Mudanza, particularíssim homenatge a Lorca rodat a la seva casa museu de la Huerta de San Vicente a Granada. A la taula rodona hi intervindran el cineasta Albert Serra, el catedràtic Josep M. Català, el director de fotografia Tomàs Pladevall i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

Exposició Portabella

‘Vampir-Cuadecuc’

D’altra banda, els dijous del mes de febrer, els cinemes Texas de Barcelona acolliran la projecció del documental de Pere Portabella El sopar, centrat en una reunió d’expresos polítics celebrada el dia de l’execució de Salvador Puig Antich, el 1974.

Una figura polifacètica

La mostra a Can Framis s’estructura en cinc àmbits que ressegueixen les diverses cares de Portabella: la seva trajectòria política es reflecteix al dedicat al retorn del president Tarradellas, que ell va organitzar; el cineasta és present en els sectors dedicats a Viridiana, coproduïda per Portabella, que va suposar el retorn de Buñuel a Espanya i va provocar un escàndol majúscul després de guanyar la Palma d’Or a Cannes, o en el que se centra en els films que ha dirigit, Portabella cineasta, que repassa part de la cinematografia del realitzador.

Tot seguit, l’exposició analitza la relació entre Portabella i el seu entorn artístic, com a director de cinema, productor i activista polític i cultural que ha col·laborat amb rellevants creadors d’avantguarda. El darrer àmbit expositiu, Portabella i Miró, s’endinsa en el vincle establert amb el pintor mallorquí, amb qui va col·laborar en diverses ocasions. L’obra de Pere Portabella ha entrat en grans institucions d’art contemporani com el MoMA, la Tate Modern, el Centre Georges Pompidou, la Documenta de Kassel, el Museu Reina Sofia o el MACBA.

Sessions del cicle a la Filmoteca:

Umbracle

Pere Portabella, 1971

Dimecres 14 de febrer / 18.30 h

Homenatge a Carles Santos.

Presentació a càrrec de Pere Portabella.

Vampir-Cuadecuc

Pere Portabella, 1970

Dimecres 21 de febrer / 18.30 h
Pont de Varsòvia

Pere Portabella, 1989

Divendres 23 de febrer / 19.00 h
Die Stille vor Bach / El silenci abans de Bach Pere Portabella, 2007 Diumenge 25 de febrer / 19.00 h
Sessió triple de peces curtes:

Art a Catalunya Pere Portabella, 1992

No al No Pere Portabella, 2006

Mudanza Pere Portabella, 2008

Dimecres 28 de febrer / 18.30 h

Taula rodona amb Albert Serra, Josep M. Català, Tomàs Pladevall i Esteve Riambau

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*