Els més premiats de la història dels Goya Els més premiats de la història dels Goya
Repàs pels actors, actrius, directors i films més premiats durant aquests 32 anys Els més premiats de la història dels Goya

Durant el primer cap de setmana de febrer se celebrarà la 32a edició dels Premis Goya, un esdeveniment que des del 1987, destaca el bo i millor del cinema espanyol. Fa uns dies es va fer pública la llista de nominats d’enguany, entre els quals destaquen els films catalans Estiu 1993 o The Bookshop. Encara haurem d’esperar uns dies per descobrir qui són els afortunats en emportar-se l’estatueta a casa i, per fer l’espera menys feixuga, avui farem un repàs pels actors, actrius, directors i pel·lícules que més vegades han guanyat aquest premi.

goya 2018

Dins la categoria de millor actor, Javier Bardem se situa en la posició més alta del podi, amb cinc premis: quatre com a protagonista i un com a actor de repartiment. El primer de tots se li va concedir l’any 1995 per la seva interpretació a Boca a boca, de Victor Ventura. A part, d’aquests cinc premis que reconeixen els seus dots interpretatius, Bardem també s’ha emportat dues estatuetes més, ambdues com a productor de documentals. Aquesta xifra podria augmentar si l’Acadèmia creu que el seu paper a Loving Pablo mereix ser el guanyador d’aquest any.

En la segona posició hi trobem a Fernando Fernán Gómez, que ha aconseguit tres premis com a millor actor (dos com a protagonista i un com a secundari) i tres Goyas, un dins la categoria de millor director i els altres dos com a millor guionista. En tercera posició, hi ha el polifacètic Luis Tosar, que al llarg de la seva carrera s’ha endut el premi en tres ocasions, dos com a millor actor protagonista (Te doy mis ojos i Celda 211) i un com a actor secundari.

més premiats goya

Pel que fa al talent femení, empatades en la primera posició amb quatre Goyas eshi tenim tan Carmen Maura i Verónica Forqué. La primera d’elles en va aconseguir tres com a millor actriu protagonista i un com a millor actriu secundària; Forqué, en va aconseguir un parell en cada categoria. Amb tres estatuetes, hi trobem a Penélope Cruz, Emma Suárez, Laia Murull i Candela Peña. Murull és l’única actriu que ha aconseguit premis dins les tres categories de millor actriu: protagonista (Te doy mis ojos), secundària (Pa negre) i revelació (Fugitivas). Penélope Cruz podria pujar de posició, si en aquesta nova edició finalment es consolida la seva candidatura a millor actriu per Loving Pablo, on dona vida a la periodista i amant d’Escobar, Virginia Vallejo. En la tercera posició del podi, amb dos premis cadascuna hi ha, Lola Dueñas, Cecilia Roth, Maribel Verdú, Natalia de Molina, María Barranco i Rosa María Sardà.

Dins la categoria de directors, tenint en compte la millor direcció i la millor direcció novell, hi ha Alejandro Amenábar, Juan Antonio Bayona i Fernando León de Aranoa, tots tres amb tres premis cadascú, dos dins la categoria de millor director i un com a millor director novell. Amb dues estatuetes hi trobem a Pedro Almodóvar i Fernando Trueba, que també es va endur dos Goyas a millor documental (El milagro de Candael) i a millor pel·lícula d’animació per Chico y Rita.

més premiats goya

Per últim farem un repàs pel top 10 de films que al llarg d’aquests 32 anys han aconseguit més premis:

15 nominacions 14 premis Mar adentro (2004)
15 nominacions 13 premis ¡Ay, Carmela! (1990)
18 nominacions 10 premis Blancanieves (2012)
17 nominacions 10 premis La isla mínima (2014)
17 nominacions 9 premis Belle Époque (1992)
14 nominacions 9 premis Pa negre (2010)
12 nominacions 9 premis Un monstruo viene a verme (2017)
14 nominacions 8 premis El rey pasmado (1991)
9 nominacions 8 premis Días contados (1994)
10 nominacions 8 premis Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto (1995)

Luana Valls

Luana Valls Cap de redacció d'El cinèfil

Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*