Arriba ‘Reteena’ el primer festival audiovisual per a joves Arriba ‘Reteena’ el primer festival audiovisual per a joves
Del 15 al 20 de gener hi haurà la 1a edició del certamen a Barcelona Arriba ‘Reteena’ el primer festival audiovisual per a joves

Els amants del setè art estem d’enhorabona, ja que després de concloure un 2017 amb el naixement i noves edicions de festivals de cinema al territori nostrat, just comencem el 2018 amb un de nou. La 1a edició del Festival Audiovisual Jove de Barcelona (Reteena) tindrà lloc del 15 al 20 de gener a la Fabra i Coats del Centre d’Art Contemporani i als Cinemes Texas. 

L’esdeveniment està organitzat per Clàudia Mera i Maria Castellví les quals consideren que actualment “els adolescents produeixen, consumeixen i distribueixen més contingut audiovisual que mai a través dels seus dispositius mòbils, plataformes en línia i xarxes socials, però manca una falta de coneixement, reflexió i anàlisi del que veuen”. Per això, la intenció d’aquest nou projecte és la “d’incentivar una mirada crítica dels joves cap al contingut audiovisual i despertar un interès cap a un cert tipus de pel·lícules i el procés creatiu que hi ha darrera.”

Les pel·lícules programades per aquesta primera edició són: la guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula, La Propera Pell d’Isaki Lacuesta i Isa Campo, L’himne del cor, un anime de Tatsuyuki Nagai, l’alemanya El parc dels vidres trencats de Bettina Blümner, el documental Joana Biarnés, Una entre tots d’Òscar Moreno i Jordi Rovira i El Soñador d’Adrián Saba. Totes les pel·lícules comptaran amb un debat posterior amb convidats especials.

També hi haurà taules rodones, tallers i master class; tot triat per l’equip Reteena que consta de nois i noies de 13 a 19 anys. Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure els mitjans audiovisuals entre els adolescents. Durant la setmana, del 15 al 19 de gener, es realitzaran projeccions als Cinemes Texas triades pels joves, els quals també s’encarregaran de presentar-se i de moderar les tertúlies posteriors.

La jornada del dia 20 serà d’accés gratuït, tant sols cal inscriure’s prèviament a les activitats a través d’un formulari en línia. Des de les 10h del matí fins les 20h hi haurà aquests tallers impartits per a professionals de la pedagogia audiovisual, com Plató de Cinema, El Parlante o Digital Films, que oferiran un ventall molt ampli d’opcions: animació stop-motion, fotografia participativa, creació d’audiovisuals a través de les xarxes socials, posada en escena, etc. A més, a la tarda hi haurà sessions master class sobre bandes sonores i llenguatge cinematogràfic i una taula rodona sobre contingut audiovisual a internet, amb la presència de youtubers, instagramers i dels creadors de la webserie Oh My Goig.

A continuació podeu veure els horaris de les diferents projeccions i activitats que oferirà:

DILLUNS 15 DE GENER

20:00 Cinemes Texas – La propera pell – 103 min

DIMARTS 16 DE GENER

20:00 Cinemes Texas – El parc dels vidres trencats (Scherbenpark) – 94 min

DIMECRES 17 DE GENER

20:00 Cinemes Texas – L’himne del cor (Kokoro ga sakebitagatterunda) – 115 min

DIJOUS 18 DE GENER

20:00 Cinemes Texas – Joana Biarnés, una entre tots – 72 min

DIVENDRES 19 DE GENER

20:00 Cinemes Texas – El soñador – 80 min

DISSABTE 20 DE GENER

Jornada a Fabra i Coats

– Tallers – 

10:00 – Llums, càmera i pixelació – realitzat per Petit Atelier
10:00 – Instant Collaborative Shortfilm – realitzat per Warks
12:00 – Per un grapat de frames – realitzat per El Bombeto
12:00 – L’artesania del so al cinema – realitzat per Film Club
15:00 – Autoretrat – realitzat per Digital Films
15:00 – Posada en escena – realitzat per Nadir

– Masterclass –

17:00 – Música, videoclips i estereotips – realitzada per el Parlante
18:00 – Creació de la tensió narrativa: Com dominar el temps – realitzada per Plató de Cinema

– Taula Rodona –

19:00 – Continguts audiovisuals a Internet – amb la presència de la youtuber Leopolda Olda, de la instagramer Juliana i dels creadors i protagonistes de la websèrie Oh My Goig! (BTV, 2017)

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Cap de continguts d'El Cinèfil

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica a TerrorMolins i Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*