‘Black Mirror’: Guia de supervivència per a la Quarta Temporada ‘Black Mirror’: Guia de supervivència per a la Quarta Temporada
Inclou una pista per trobar tots els 'easter eggs' ‘Black Mirror’: Guia de supervivència per a la Quarta Temporada

Després d’anunciar que havia estat comprada per Netflix, els majors fans de Black Mirror es van posar a veure la tercera temporada amb gran respecte. Quins canvis hi haurien ara que estava produïda per la plataforma americana? Capítols com Nosedive (3×01) i l’estimat San Junipero (3×04) varen fer que el canvi fos rebut amb una gran ovació, potser pel fet que darrera de tots els guions hi continuava havent el seu creador, Charlie Brooker.

El mirall negre en el qual podem veure la pitjor part de la societat reflectit en un futur més proper del que molts desitgem arribar estrena la seva quarta temporada, amb una ambició pròpia dels productes triomfadors de la plataforma, i a l’espera de veure amb què més ens pot sorprendre la sèrie original de la britànica Channel 4.

En una entrevista per al Hollywood Reporter, Brooker i la productora Annabel Jones expliquen que varen fins i tot parlar amb Netflix per saber com podien explotar les possibilitats que oferia Black Mirror per convertir aquesta temporada en quelcom que no s’hagués fet mai, des d’episodis amb finals alternatius quan els veus un segon cop fins a episodis que s’allargaven fins a l’infinit gràcies a una reproducció en loop, però el futur proper encara romandrà en la imaginació dels seus creadors, ja que el màxim que varen aconseguir en negociacions va ser que la llargada dels episodis variessin substancialment entre ells. Noms coneguts com ara Jodie Foster, directora del capítol Arkangel (4×02) o  l’aparició d’estrelles de la televisió com Jesse Plemons (Fargo, Breaking Bad) i Cristin Milioti (How I met your mother) a USS Callister (4×01), són el major reclam d’aquesta temporada, així com el farciment d’Easter Eggs (el que serien les picades d’ullet a l’espectador en afegir elements ja vistos en l’univers Black Mirror) que els fans de la sèrie podran trobar al llarg de la temporada.

Tot i la ment brillant del seu creador, no són pocs els crítics que, després d’haver vist la quarta entrega, han vaticinat la mort de Black Mirror, potser perquè el mirall trencat amb el qual se’ns presenta la quarta temporada està esmicolat en tants bocins que cada cop ens costa més reflectir-nos-hi. El fet de constar de sis capítols no va ser impediment per què la tercera triomfés, però sembla ser que les idees de futurs possibles s’estan esgotant, i fins i tot més si, tal com s’intueix durant la quarta temporada,  Brooker s’està posant a ell mateix una sèrie de límits i parets que fan que la imaginació potser no pugui volar tant com en anteriors temporades, i això que temes no n’hi falten en l’actualitat!

Definitivament, aquesta és la temporada “menys Black Mirror de totes i, tot i que ja us puc assegurar que no hi trobareu un San Junipero, sí que és cert que tots els tipus de fans que té la sèrie hi podran trobar el seu episodi preferit. Cho Seung-Woo, per tal que pugueu escollir aquells capítols que van més amb vosaltres i ordenats del pitjor al millor, per als que vulguin seguir i confiïn en el meu humil criteri. A més, per als que sou fans de la sèrie i voleu trobar tot el que Charlie Brooker ha amagat per vosaltres, trobareu petites pistes per tal que no s’us escapi ni un Easter Egg.

  1. Crocodile (4×03)

Tot i que he llegit de gent que el considera el millor capítol, l’última posició se l’emporta Crocodile pel simple fet que, fins i tot si la història estigués situada en l’actualitat, tindria exactament el mateix interès del que té en el context de Black Mirror. Situem-nos al magnífic paisatge d’Islàndia, on un desafortunat incident viscut per Mia Nolan tornarà a perseguir-la quinze anys més tard. Les decisions de la Mia i les desafortunades coincidències que s’anirà trobant pel camí, faran que la vida de Nolan ja no pugui ser tal com era fins ara, mai més.  Fins aquí, tot “normal”. Afegim-hi un petit xip que és capaç de retransmetre els records de les persones, el qual sembla una versió rudimentària de l’aparell protagonista en el capítol de The entire history of you (1×03), i el que podria ser un capítol de CSI se’n converteix en un de Black Mirror. Sí, el que veus et pot perseguir tota la vida, així que, si no teniu gaire temps per veure tota la temporada, aquest és, al meu parer, el primer que faria caure de la llista, segurament pel fet que les motivacions de la protagonista són tan incomprensibles des de la lògica pura que el capítol no acabarà tenint ni solta ni volta per molts.

Agradarà a: Els fans del crim nòrdic, independentment de si són seguidors de la sèrie o no. Gaudireu dels magnífics escenaris Islandesos.

No agradarà a: Els que, a part d’esperar aplicacions enginyoses i maquinetes amb llumetes, també volen que Black Mirror sigui coherent dins el seu món.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Escolteu bé la banda sonora, si sou fans de Black Mirror segur que us sonarà alguna cançó. Us tocarà també fixar-vos en el que la Mia veu, tant a la televisió com el que llegeix, us sorprendreu.

  1. Metalhead (4×05)

Quins primers cinc minuts que té Metalhead! Ja estava en el podi de la meva llista fins que totes les expectatives que s’havien creat sobre aquest món post-apocalíptic tret d’un possible homenatge a Mad Max: Fury Road Black & Chrome es van esvair. El cinquè episodi té tots els al·licients clàssics d’un bon slasher, i és per això que, els fanàtics d’aquest sub-gènere de terror us emocionareu tant com ho vaig fer jo. El principal problema de Metalhead, és que tot allò que ens agrada del slasher ens ho mostren durant els primers minuts d’episodi, fent que la resta sigui francament avorrit, ja que ni la poca convencionalitat de la “last girl” ho pot remuntar. Fins i tot el gran Quentin Dupieux aconsegueix enviar un missatge més transcendental que el d’aquest capítol. Entenc el que han volgut fer i ho agraeixo, però no només es viu de bones intencions. Segurament aquest és un dels capítols menys Black Mirror de tots.

Agradarà a: Fans del slasher canalla al més pur estil Spoon Killer, Sharknado o Rubber.

No agradarà a: La gent que necessiti una explicació darrera de la tecnologia. Si no t’agrada l’acció, passa d’aquest capítol.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Les postals del calaix i l’ordenador vell del cotxe. Potser hi trobareu referències conegudes.

  1. Arkangel (4×02)

Un altre dels capítols que segurament hagués pogut estar en el top 3 d’aquesta llista, i que segurament agradarà molt més del que m’ha agradat a mi a molts espectadors. Els pares sabran com de difícil és tallar aquell cordó umbilical invisible que tenen amb els seus fills a mesura que es van fent grans. Però TCKR i Charlie Brooker tenen l’invent perfecte per a qualsevol situació. En aquest cas es tracta d’un aparell per poder controlar els fills: des de tota la violència i misèria que veuen fins a saber quan estan patint. En un món on els grups de Whatsapp de pares i mares de l’escola s’infla de fotografies dels nens anant d’excursió per assegurar-se que tot va bé, no ens ha d’estranyar un capítol com aquest, de fet, ja trigava a aparèixer. Dirigit per Jodie Foster de manera excel·lent, segurament el major problema és que si pensem en un aparell que permeti controlar els nostres fills i ens n’haguéssim d’inventar una història, segurament la majoria de nosaltres escriuríem Arkangel, o almenys arribaríem a les mateixes conclusions. És dolent això? Sí i no. No és que tots siguem uns genis creatius, és que segurament Brooker ha agafat el camí fàcil i evident, fent que sigui un capítol de Black Mirror que no t’obra la porta a una veritat que tenies davant dels nassos i et costava veure fins ara, sinó que et reiteri el que tu ja pensaves que podria passar.

Agradarà a: Els fans més purs de Black Mirror. Hi trobaran exactament el que busquen, una història distòpica amb rerefons moral.

No agradarà a: Més que no agradar, deixarà indiferents a molts que esperen molt més de Black Mirror.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Fixa’t en els pòsters de la paret de la Sara i en la “demo” que mostren al presentar el projecte Arkangel.

  1. USS Callister (4×01)

En un futur molt i molt llunyà, però on la gent encara veu Netflix i PornHub, Robert Daly crea Infinity, un videojoc inspirat en la seva sèrie preferida (una espècie de Star Trek) d’immersió total que triomfa tant, que fins i tot el mateix Daly hi està enganxat. Segurament l’homenatge televisiu més clar de tota la temporada, la paròdia Trekkie també amaga un rerefons obscur, les quals ens poden fer pensar el que passa quan un informàtic cabrejat té tan control i informació sobre les persones. Segurament un dels punts forts d’aquest capítol, més que el seu rerefons, és la interpretació dels seus personatges. Jesse Plemons ens presenta un personatge amb tics de Frank Underwood (mateix accent pedant, to de veu altiu i discurs megalòman) i inspirat en el famós capità Kirk, que ens farà tornar a reviure aventures intergalàctiques amb un toc d’humor que és d’agrair, tenint en compte com s’escapa de la línia general de la sèrie.

Agradarà a: Trekkies i fans de la ciència ficció.

No agradarà a: A aquells que busquin un capítol més seriós, tot i que si busquen hi trobaran el segell de la sèrie sense dificultats.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Si coneixeu les sèries anteriors on ha aparegut Plemons, us n’adonareu que s’ha endut amb ell uns quants companys de repartiment, encara que apareguin fugaçment.

  1. Black Museum (4×06)

Una bomba per als fans de Black Mirror. És difícil no gaudir d’aquest episodi a no ser que no en tinguis ni idea de què va la sèrie. Nish arriba a una gasolinera al mig del no-res i, mentre espera que es carregui el seu cotxe solar, decideix entrar al Museu Negre, on el Dr. Peter Dawson la dirigirà per la història darrera de cadascun dels objectes que hi ha. Al més pur estil The Little Shop of Horrors,  aquest caramel per als seguidors més fidels ens passeja pels invents més extrems sortits del laboratori de la TCKR i evidencia la connexió entre cadascuna de les històries que hem anat veient. Segurament un dels punts més fluixos del capítol és la sensació que ens estan presentant una sèrie d’històries que per elles mateixes no podien omplir un capítol sencer de la temporada. No hi ha res més a afegir, gaudiu de l’experiència.

Agradarà a: Els incansables seguidors de Black Mirror que no s’han perdut ni un sol episodi.

No agradarà a: Algú que només vulgui veure un parell de capítols d’aquesta temporada.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Tot el capítol. No parpellegeu o us en perdreu algun!

  1. Hang the DJ (4×04)

Hang the DJ és segurament el San Junipero de la quarta temporada, en el sentit que no ens presenta un futur tan catastrofista com la resta. Molts el comparen amb la nineta dels ulls de la sèrie també pel rerefons sentimental, però no us equivoqueu, no és San Junipero, tot i ser el millor de la temporada.

L’Amy i en Frank proven una nova app la qual anomenen “tutor” per trobar parella. L’aparell ho fa tot, els selecciona el menú i els prepara la vetllada perfecta. El problema? La tutora els avisa que només estaran junts 12 hores. Però això no sembla preocupar-los, ja que l’app els promet que a base d’emmagatzemar informació sobre les seves relacions acabaran trobant la parella ideal, és efectiu en un 99’8% dels casos.

Entretingut, ben desenvolupat i amb una conclusió inesperada, l’episodi deixarà un regust de boca diferent depenent de la persona que el miri, i és precisament aquest el motiu que fa d’aquest episodi, sens dubte el millor de la quarta temporada.

Agradarà a: A una persona que no hagi vist mai Black Mirror. Als que van gaudir amb San Junipero.

No agradarà a: A qui els agradin els episodis més foscos de la sèrie.

Per trobar Easter Eggs estigueu atents a: Hi trobareu pocs easter eggs a Hang the DJ, però si l’aconseguiu trobar, us mereixeu una medalla d’or d’expert en la sèrie.

Veredicte final

Nota: 6

Enganxòmetre: 6

Alice Tapiol

Alice Tapiol Coses sèries

Graduada en Comunicació i Periodisme i amb un postgrau en Guió per cinema i televisió, sempre ha enfocat la seva carrera cap a l'escriptura. Especialitzada en comunicació digital, treballa des de 2014 com a redactora i crítica en diverses publicacions web. Enamorada del cinema i serièfila fins a la medul·la, ha estat guardonada amb diversos premis pels seus curtmetratges. Redactora d'El cinèfil des de novembre de 2017, una aventura que encara amb l'entusiasme que la caracteritza.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*