Els Globus d’Or, l’antesala dels Oscars? Els Globus d’Or, l’antesala dels Oscars?
L'Associació de Premsa Estrangera i l'Acadèmia del Cine premien el millor de l'any Els Globus d’Or, l’antesala dels Oscars?

Cada any per aquestes dates s’obre la veda de la temporada de premis de la indústria cinematogràfica. L’anunci dels nominats als Globus d’Or inicia aquest trepidant període en el qual, la gent especula sobre qui seran els guanyadors. Els Oscars són considerats com els premis més importants i, la resta serveixen com a antesala del que ha de venir. En aquest sentit, sempre hi ha hagut una relació molt estreta entre els Golden Globe i els Oscars, ja que els primers són un reflex de què acabarà passant en la gala organitzada per l’Acadèmia.

No va ser fins a l’any 1951 que els Globus d’Or es van dividir en les categories que coneixem actualment. Des d’aleshores i fins l’any 2015, un 71% de les pel·lícules que van ser premiades en la categoria de Millor drama també van endur-se l’estatueta de l’Acadèmia. El 29% restant, van ser els casos en els quals un tercer va donar la sorpresa. La tendència s’ha mantingut en els últims dos anys, ja que, el 2016 el film que va aconseguir el Globus d’Or va ser The Revenant, mentre que als Oscars, va ser Spotlight qui va guanyar com a Millor pel·lícula. En canvi, en la darrera edició van coincidir a premiar Moonlight.

Oscars vs. Golden Globes

Parem atenció un moment a deu d’aquests casos, en els quals els criteris d’uns i altres no van coincidir.

Any Globus d’Or Millor Drama Oscar Millor Pel·lícula
1962 The Guns of Navarone West Side Story
1975 Chinatown The Godfather II
1982 On Golden Pond Chariots of Fire
1992 Bugsy The Silence of the Lambs
1996 Sense and Sensibility Braveheart
2005 The Aviator Million dollar baby
2007 Babel The Departed
2008 Atonement No Country for Old Men
2010 Avatar The Hurt Locker
2011 The Social Network The King’s Speech

Hi ha una altra categoria important en la qual, la probabilitat de coincidir i aconseguir ambdós premis és més elevada i és la de Millor actor/actriu protagonista. Com es pot veure en el gràfic de més avall, en els últims 20 anys, el percentatge de casos en què una actriu ha guanyat els dos premis és del 90%, força més elevada que en la categoria dels actors, que s’ha donat en un 70% dels casos.

Com es pot veure, en els darrers deu anys, aquesta tendència s’ha accentuat en aquesta categoria. En l’última dècada, en el cas de les actrius totes van rebre l’Oscar després d’haver recollit el Globus d’Or. Pel que fa als actors, Sean Penn va ser l’únic que només es va fer amb l’estatueta daurada i no el Globus, per la seva interpretació a Milk, l’any 2008.

Oscars vs. Golden Globes

En el cas dels directors, el percentatge de coincidències en els últims vint anys és del 50%. Sembla que en els últims anys els criteris per decidir els guanyadors s’han allunyat força entre l’Associació de Premsa Estrangera i l’Acadèmia del Cine. En els darrers deu anys, només han guanyat els dos premis en dues ocasions, el 2014, que se’ls va endur Alfonso Cuarón per Gravity i el 2016, que l’afortunat va ser Alejandro Iñárritu per The Revenant.

Luana Valls

Luana Valls Cap de redacció d'El cinèfil

Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*