today-is-a-good-day

En marxa l’edició més especial del Festival de Sitges

- Advertisement -

Són moltes les pel·lícules, les novetats i les activitats que hi ha sobre la 50 edició del Festival de Sitges i costa molt pair-les en un sol article. Potser podem fer-nos una idea del que trobarem en aquest teaser…

- Advertisement -

Abans de les vacances ja es van anunciar algunes de les presències més significatives. La primera és la de Susan Sarandon. L’actriu nord-americana visitarà Sitges 2017 per rebre el Gran Premi Honorífic sumant-se al ja anunciat director de L’exorcista William Friedkin i a l’actor Santiago Segura. Sarandon té experiència en matèria de gènere ja que ha protagonitzat cintes fantàstic com The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975) (que es projectarà a Sitges en sessió especial amb la seva presència), El ansia (Tony Scott, 1983) o Las brujas de Eastwick (George Miller, 1987) entre d’altres. El director del Festival de Sitges Àngel Sala ha definit una de les convidades estrella d’enguany com “una gran dama del cinema” amb una filmografia que inclou un Oscar (Pena de Mort, 1995) i una bona pila de cintes de gènere a les esquenes.

- Advertisement -

El millor fantàstic nacional i internacional

Com ja es va comentar fa uns dies, el film inaugural d’aquesta edició tan especial serà The Shape of Water del padrí d’aquesta edició del certamen Guillermo del Toro que tot just ve recollir el guardó més important de la Mostra de Venècia. Per Àngel Sala, aquest reconeixement demostra el bon moment que viu el cinema fantàstic i destaca que “el seu ofici (de del Toro) és ser fantàstic”. Aquest setembre, a través d’un comunicat el festival ha donat a conèixer el film de clausura: serà  The Lodgers, un conte gòtic d’horror situat a la Irlanda rural de començament de segle XX, que acaba de presentar-se al Festival de Toronto.

Entre les novetats anunciades destaca Mom and Dad de l’escriptor i director Brian Taylor sobre una estranya epidèmia que provoca atacs de violència letal de pares contra fills. Està protagonitzada per Nicolas Cage i Selma Blair i segons ens prometen serà una festa per als fans del gènere. Per la seva part, S. Craig Zahler (Bone Tomahwk) tornarà a Sitges amb la brutal Brawl in Cell Block 99, en què un exboxejador reconvertit en traficant de drogues aterra en una presó que es convertirà en un autèntic camp de batalla. Procedent dels Estats Units també es podrà veure Happy Death Day, una divertida comèdia de terror signada per Christopher Landon, que barreja els arguments de Scream i Atrapado en el tiempo, fins embogir Jessica Rothe (La La Land), que veu com un emmascarat la mata, una i altra vegada.

De la collita espanyola també arribarà Errementari, l’última producció d’Álex de la Iglesia i Carolina Bang, dirigida per Paul Urkijo, està inspirada en un conte popular basc sobre un ferrer tan malvat com astut, capaç d’enganyar el mateix diable.

El focus català

El cinema català també té un lloc preferent a Sitges hi ha quatre films amb segell català a la programació. Un dels més destacats i mediàtics és Muse, de Jaume Balagueró, que tornarà un cop més a Sitges amb una aposta pel terror sobrenatural amb un repartiment de luxe format per Christopher Lloyd, Franka Potente i Leonor Watling. Un altre títol del qual parlàvem fa molt poc és La pell freda de Xavier Gens l’adaptació de la novel·la fantàstica d’Albert Sánchez Piñol on veurem escenaris inquietants i estranyes criatures que no tenen la sang (ni la pell) calenta.

El debut al llargmetratge de Caye Casas i Albert Pintó també estarà a Sitges. Matar a Dios protagonitzada per Emilio Gavira, Itziar Castro, David Pareja i Boris Ruiz ens omplirà la sala d’humor negre. L’últim títol anunciat de la collita catalana és Black Hollow Cage de Sadrac González-Perellón, un film de ciència ficció amb un elenc internacional que tot just ha rebut un premi al Bucheon International Fantastic Film Festival de Corea del Sud.

- Advertisement -

L’última novetat catalana en anunciar-se ha estat Marrowbone, el debut de Sergio G. Sánchez darrere les càmeres del que va ser guanyador d’un Goya al Millor Guió per El Orfanato. Justament un dels produtors executius d’aquest debut és el seu col·lega J.A. Bayona. La història se centra en quatre germans que després de la mort de la seva mare tenen por que els separin, així que decideixen amagar-se del món a una granja abandonada. Però les velles parets d’aquest lloc amaguen un terrible secret.

Àngel Sala ha reiterat que “el festival aposta pel cine català” i ha recordat que en nostre cinema “és una potència i ho demostra any rere any”. Com a exemples de cinema espanyol diferent i autoral, el Festival comptarà amb Maus, de Gerardo Herrero, una adaptació totalment lliure del famós còmic homònim d’Art Spiegelman i Dhogs, d’Andrés Goteira, un relat imprevisible i obsessiu, situat en els límits de la ficció.

L’estrena d’Stranger Things, al cine

El Festival de Sitges ja fa uns anys que no dona l’esquena al que passa a la TV. En aquest sentit i en matèria fantàstica, Àngel Sala ha anunciat que Catalunya tindrà l’honor de celebrar l’estrena de la segona temporada d’Stranger Things amb un esdeveniment especial del qual encara no han donat detalls. El que sí han confirmat és que dos dels petits protagonistes de la sèrie (la nena 11, Millie Bobby Brown, i el nen Will Byers, Noah Schnapp) visitaran Catalunya per primer cop per apadrinar aquest esdeveniment. La sèrie de Netflix dirigida pels germans Duffer, s’ha convertit darrerament en un autèntic fenomen de fans arreu del món. També de Netflix ens arribarà el film coreà Okja, de Bong Joon-ho, que ja està disponible en aquesta plataforma però que es podrà gaudir en pantalla gran a Sitges.

Tornant a les estrenes i posant el focus en el cinema internacional un dels films més esperats, després del seu pas per Cannes, és The Killing of a Sacred Deer, la nova proposta del realitzador grec Yorgos Lanthimos que han definit com un thriller psicològic amb un repartiment encapçalat per Colin Farrell i Nicole Kidman. Des de la secció oficial de Cannes també arriba Jupiter’s Moon, un original drama fantàstic hongarès de Kornél Mundruczó. My Friend Dahmer, estrenada al Festival de Tribeca, és l’adaptació de Marc Meyers de la novel·la gràfica homònima que narra l’adolescència d’un assassí en sèrie, i es veurà a Sitges 2017. També provinent de Tribeca aterrarà al certamen The Endless, terror indie nord-americà dirigit per Justin Benson i Aaron Moorhead, que van ser a l’edició del 2014 del Festival amb Spring. Ana Lily Amirpour també tornarà a Sitges amb The Bad Batch, una història d’amor distòpic en una comunitat de caníbals a Texas.

Altres propostes internacionals són El habitante, cinta mexicana dirigida per Guillermo Amoedo i el film d’acció Bushwick, de Jonathan Milott i Cary Murnion. La Secció Oficial tindrà un to molt trencador amb cintes com November, coproducció entre Estònia, Polònia i els Països Baixos, dirigida per Rainer Sarnet i habitada per homes llop, esperits i plagues i el cinema rus més comercial estarà representat per Salyut-7, de Klim Shipenko, una mena de Gravity en els anys 80.

Respecte el cinema asiàtic destaquen el thriller coreà A Day, el debut de Cho Sun-ho amb un protagonista que reviu un dia tràgic una vegada i una altra; l’últim film de Takashi Miike, Blade of the Immortal, una adaptació d’un manga farcida d’acció i venjança, i Before We Vanish, un drama amb extraterrestres del sempre inquietant Kiyoshi Kurosawa. Sitges Classics farà reviure Terminator 2: El juicio final que torna 25 anys després de la seva estrena amb la nova versió en 3D, una experiència que ha impactat el mateix James Cameron.

L’espai animat

L’animació japonesa no hi pot faltar i menys en un any en que se celebren els 100 anys de l’anime. Així doncs s’han anunciat ja els primers títols animats que es veuran a Sitges i el primer en ser mencionat ha estat Lu Over the Wall, de Masaaki Yuasa, guanyador del premi al millor llargmetratge del Festival d’Annecy. També del Japó ens arribarà el drama A Silent Voice, de Naoko Yamada. A més, es projectaran Tehran Taboo, que suposa l’ambiciós debut en el llargmetratge del cineasta germano-iranià Ali Soozandeh. I el film franco-japonès Mutafukaz, dirigit per Shoujirou Nishimi i Guillaume Renard, que es basa en el còmic del mateix nom creat pel mateix Renard.

Activitats paral·leles

Com és tradició el Festival aposta per altres àmbits més enllà del cinema i, per això, tots aquells que visitin Sitges durant els propers dies podran gaudir d’un munt d’activitats paral·leles com ara exposicions, xerrades, presentacions, classes magistrals, etc. Pel que fa a les exposicions, se’n podran veure fins a sis. Dues d’elles estaran dedicades a commemorar els 50 anys del certamen i, ja es van poder veure a la Filmoteca de Catalunya i el Cercle Artístic de Barcelona. A aquestes s’uneix l’exposició Ink of Dracula-A Comic Tribute: un homenatge al leit motiv de Sitges 2017. La figura de Lovecraft també rebrà un homenatge amb les il·lustracions de Joseph Díaz i Guillem H. Pongiluppi. Una exposició que podrà veure’s al Palau de Maricel. A més, els artistes locals també retran homenatge al 50 aniversari del Festival amb els seus treball.

D’altre banda, entre altres publicacions, es farà la presentació del llibre guanyador del Premio Minotauro d’aquest any, Nieve en Marte, de Pablo Tébar, i del llibre del Festival de Sitges 2017: Sitges 50 años celebrando la oscuridad, un llibre commemoratiu del 50 aniversari. A més, la Carpa FNAC serà l’espai on es presentarà el llibre Algo en la Sangre, de Da vid J. Skal. Biografia sobre Bram Stoker, autor de Dràcula, i creador d’un dels mites amb més adaptacions cinematogràfiques.

Una finestra educativa

En aquesta 50a edició torna Sitges Campus, l’espai realitzat amb la col·laboració de les universitats i les escoles de cinema catalanes i dirigit a estudiants. Durant el Festival, s’organitzarà el curs Dràcula i el vampirisme en el cinema fantàstic, dirigit pel professor de la Universitat de Barcelona i col·laborador d’El cinèfil, Jordi Ojeda, i pel director del Festival, Àngel Sala. En el curs s’analitzarà el mite de Dràcula (un dels leit motivs de l’any) i es destacaran les pel·lícules de culte més significatives, es farà un repàs als vampirs del cinema asiàtic i a les noves tendències en els darrers anys: els nous vampirs de laboratori.

Dracula

L’equip de professors està format per diferents experts en el cinema fantàstic i comptarà amb la presència de diversos directors de cinema convidats al Festival. El curs s’impartirà del dilluns 9 al dimecres 11 d’octubre. Per realitzar les inscripcions o demanar més informació cal enviar un correu a sitgescampus@sitgesfilmfestival.com. Per altra banda, com es va anunciar al mes d’abril, la Universitat Oberta de Catalunya estrenarà el proper mes d’octubre el màster Cinema fantàstic i ficció contemporània, que neix de la col·laboració amb el Festival de Sitges i que ja compta amb la primera promoció d’inscrits.

Pels membres del Festival, la vinculació amb la indústria és fonamental, per això aquest any augmenta de nou la seva contribució a la professió i el sector, a través de presentacions, fòrums, debats i –del més aplaudit– trobades que constitueixen oportunitats per finançar projectes audiovisuals. Sala destaca el fet que d’iniciatives com el Sitges Film Hub o el Sitges Pitchbox en sorgeix “la perdera del festival, un lloc on trobar talent jove que és bàsic”.

Espectacle final

La celebració del 50è aniversari del Festival tindrà el seu punt culminant amb la gala de cloenda, que enguany canvia de format, escenari i estil. Es tractarà d’una representació que servirà d’homenatge a diferents mites del cinema fantàstic, com ara King Kong. Segons Àngel Sala, es tractarà d’una “cloenda molt festiva”, que té com a objectiu compartir amb el públic i amb la vila de Sitges aquest esdeveniment, per això, la gala serà oberta a tothom.

festival sitges 2017

La Fura del Baus seran els encarregats de dur a terme aquesta reproducció que es realitzarà l’àrea de la Fragata, just a sota de l’emblemàtica església de Sitges, en l’entorn conegut com La Punta. L’acte serà dissabte 14 d’octubre, a les 21.30 hores. A part, de l’espectacle, també es lliuraran alguns dels premis més rellevants de la 50a edició del Festival. La resta de guardons es lliuraran en la sessió de cloenda del Festival, que se celebrarà a l’auditori amb la projecció de The Lodgers, el mateix dissabte a les 20h.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents