today-is-a-good-day

Sis catalans que han triomfat a Hollywood

- Advertisement -

Quan algú comença a estudiar cinema o interpretació sempre és amb la motivació de crear i explicar històries, sigui des de davant les càmeres amb l’actuació o, darrere en la direcció o el vestuari. La meca de la indústria del cinema és indiscutiblement Hollywood i la meta de molts del que volen dedicar-se a aquesta professió. Una fita difícil d’aconseguir, però que alguns tenen la gran sort d’arribar-hi. Catalunya està lligada a la història del cinema des de fa anys, sigui a través de les seves localitzacions o amb el talent d’actors i directors. Actualment, hi ha més d’un català que ha aconseguit fer-se un lloc a Hollywood i despuntar al costat del gran nombre de talents que engloba la indústria cinematogràfica. Aquí ens centrarem en cinc d’aquests privilegiats que han assolit els seus objectius.

Juan Antonio Bayona

Un dels noms més sonants avui dia entre els professionals del cinema. L’any 2007 va rodar la seva primera pel·lícula L’orfenat que a part de valdre-li 14 nominacions als Premis Goya (dels quals en va guanyar 7), també el va posicionar molt favorablement entre els directors novells més destacats. Tot i comptar amb una curta filmografia, Bayona ja ha rodat al costat de grans noms de Hollywood com els actors Ewan McGregor, Naomi Watts, Liam Neeson o Sigourney Weaver i, el seu talent, l’ha portat a estar al capdavant de la nova pel·lícula de la saga Jurassic World. Recentment, ha participat i molt a la nova sèrie d’El senyor dels anells per Amazon. El passat 2023 va estrenar el film La Sociedad de la Nieve, que li ha suposat dues nominacions als Oscar 2024.

“A Hollywood tens els millors recursos, però menys llibertat”

- Advertisement -

Daniel Brühl

- Advertisement -

Aquest actor fill de pare alemany i mare catalana, va viure gran part de la seva infància a Colònia (Alemanya) però sempre ha estat lligat a Catalunya, atesos els seus orígens i a la seva professió. Se l’ha pogut veure en diversos films de producció catalana com Salvador Puig Antich o Eva i, en grans produccions de Hollywood com Captain America: Civil War o Inglourious Bastards, que li va valdre un premi a Millor Actor de Repartiment. L’any 2013 Bhrül va estar nominat a l’estatueta daurada pel seu paper de Niki Lauda al film Rush. També l’hem vist últimament a la sèrie de Netflix The alienist que ja té dues temporades a Netflix.

catalans a hollywood

Xavier Cugat

Segurament el català que més ha triomfat a Hollywood. Un home polifacètic que va néixer a Girona, però que aviat va abandonar Catalunya amb la seva família per provar sort a Amèrica. Així i tot, el destí va voler que finalment s’instal·lessin a Cuba on va començar els seus estudis musicals que posteriorment li obririen les portes de l’Orquestra Simfònica Teatro Nacional, com a primer violí. La seva vinculació amb el món del cinema va venir quan es va traslladar als Estats Units i, el 1929 va fer un curtmetratge que es va convertir en el primer musical sonor del cinema. Durant els anys trenta va fer diverses col·laboracions en pel·lícules de Hollywood, sobretot dins el paper de director de música.

catalans a hollywood

Entre d’altres va ser un dels descobridors de Frank Sinatra i va treballar amb estrelles del moment com Fred Astaire, Ginger Rogers, Esther Williams i un llarg etc. Xavier Cugat fins i tot dinava amb Al Capone! Recentment, un documental català ha explicat la seva trajectòria mostrant el seu llegat. Sexe, maraques i xihuahues dirigit per Diego Mas Trelles repassa la vida i l’univers creatiu del músic Xavier Cugat a la vegada que ens mostra l’època daurada dels musicals de Hollywood.

Jaume Collet Serra

Amb només 18 anys es va traslladar als Estats Units per fer realitat el seu somni de ser director de cine. Els seus inicis estan lligats a experiències com a muntador i, en el sector dels videoclips i els anuncis comercials. La seva primera incursió com a director va ser amb House of Wax que va comptar amb el suport de Warner Bros i que va arribar a posicionar-se, en segon lloc, a la taquilla nord-americana. Amb el film Unknown, va aconseguir molt bones crítiques i durant la primera setmana va arribar al número 1 de la taquilla americana, esdevenint el primer català a aconseguir-ho. La seva carrera continua més enllà de Liam Neeson. No fa massa va dirigir el film de Disney Jungle Cruise.

catalans a hollywood

Assumpta Serna

És actriu i professora d’interpretació de l’escola First Team, amb seu a Madrid. Va iniciar els seus estudis en dret, però finalment es va llicenciar en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona. Va començar amb la seva carrera com a actriu sobre els escenaris amb companyies de teatre com Dagoll Dagom. Gràcies al seu domini en diversos idiomes, ha participat en films i sèries d’arreu d’Europa, com ara a Itàlia o França i també als Estats Units, amb projectes com Uncertainty, Bullfighter o The Shooter.

- Advertisement -

catalans a hollywood

Jordi Mollà

L’actor de l’Hospitalet és un actor secundari habitual a molts films de Hollywood. Ha treballat amb Michael Bay (Bad Boys 2), Steven Soderbergh (Che), James Mangold (Knight and Day) o Ted Demme (Blow). Normalment, fa el paper de “latino” i l’hem vist fent de dolent en diverses ocasions. A casa, però, també va treballar amb Bigas Luna, Mario Gas i va fer una fructífera carrera al cinema espanyol amb film com Jamón, Jamón (Bigas Luna) La flor de mi secreto (Pedro Almodóvar) o Los años bárbaros (Fernando Colomo).

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents