Sèries oblidades del ‘Club Súper 3’ Sèries oblidades del ‘Club Súper 3’
Repàs per algunes de les sèries que van marcar la infància de molts catalans Sèries oblidades del ‘Club Súper 3’

Els anys 80 i 90 van marcar tota una generació gràcies a la incursió de moltes sèries que es van emetre al Club Súper 3. Com sol passar moltes passen a la historia com les més importants que varen marcar tendència, però n’hi ha d’altres que queden en un segon pla i s’acaben oblidant si no es van emeten per pantalla de nou. Molts joves, alguns ja majors de 30 anys, les recorden quan queden amb els companys i fan un viatge retrospectiu per la seva infància i comenten sèries o personatges que els entretenien durant hores i hores, quan això d’internet, telèfons intel·ligents i xarxes socials era cosa del futur. Per això hem volgut fer una selecció d’algunes de les ficcions que varen marcar una meravellosa època:

Musculman

Aquesta sèrie està basada en un manga i anime que va aparèixer a finals dels anys 70 al Japó sota el títol Kinnikuman, que literalment vol dir “home múscul”. L’anime va estrenar-se a principis dels 90 al Canal 33 i al Cana 9, però no va incloure l’última saga del manga que encara avui se segueix publicant desprès d’un break d’uns 30 anys. Al 2011 es van reprendre les aventures d’aquest estrany personatge enamorat de la carn.

La història explica de manera divertida i en clau d’humor les aventures d’en Musculman (Musculator), un estrafolari superheroi d’un altre planeta que habita a la Terra i practica la lluita lliure i, sobretot, li fascina menjar arròs amb bou (gyudon, un plat típic japonès, que gràcies al personatge s’ha consumit en més quantitat). A més, per volar utilitza la força propulsora dels pets que li confereix el consum d’all en dosis elevadíssimes. Sempre porta una màscara i mai mostra la seva cara. Inicialment, el manga es va crear amb la idea de parodiar altres sèries com Ultraman, però a mesura que avança la història es va centrant de manera exclusiva en la lluita lliure i esdevé un to més dramàtic.

Els Bobobobs

Aquesta sèrie d’animació va ser creada per a televisió per BRB Internacional i produïda per TV3. Es va emetre al territori català entre 1988 i 1989 i constava de 26 capítols. La trama es desenvolupa en un univers allunyat de la Terra i ens explica les aventures d’uns éssers anomenats Bobobobs. Viatgen a la seva nau espacial Bobular en direcció a la Terra per salvar als humans, que són assetjats per dinosaures. Al llarg del seu trajecte es trobaran amb diverses espècies extraterrestres, tant pacífiques com hostils, que no els posaran les coses fàcils.

Capità Harlock

Aquesta sèrie va ser emesa per primera vegada a TV3 l’estiu del 85, però al llarg dels anys s’ha anat reposicionant al canal K3 en diverses ocasions, amb un total de 42 episodis. Els seus orígens es troben al manga nascut l’any 1977 de Leiji Matsumoto i un any desprès va ser transformada a una sèrie d’anime a càrrec de Toei Animation.

Narra les aventures del Capità Harlock i la tripulació de la seva nau, l’Arcàdia, tots plegats intenten defensar una humanitat presa per l’apatia genèrica, i a més és envaïda per una raça extraterrestre amb el nom de mazoni. 

Capità Planeta

A la dècada dels 90, TV3 va emetre una sèrie d’animació anomenada Capità Planeta amb un caràcter totalment ecologista (quan tot el tema eco o bio encara no estava de moda). La idea era crear consciència dels canvis que pateix la Terra com a conseqüència de la contaminació humana.

Els capítols narraven les aventures de 5 joves que havien adquirit uns anells amb poders que els permetien controlar certs aspectes de la natura: terra, foc, vent, aigua i cor, en definitiva dels elements bàsics. Sempre acabaven amb la frase: “El poder és vostre”. Aquesta és sens dubte una de les grans oblidades, ja que poca gent la recorda o desconeix la seva existència de la primera sèrie hippie que es va passar per la televisió pública catalana. Per cert, Leonardo di Caprio està preparant una adaptació en imatge real.

El petit xef

Ara sembla molt habitual trobar-nos a qualsevol indret menjar oriental però abans de la moda del sushi take away va aparèixer una sèrie d’anime en la qual un jove volia ser cuiner. Va ser estrenada l’any 1987, tot i que a TV3 va arribar als 90. També es va conèixer com a El Gran Sushi, títol que varen adoptar diverses comunitats autònomes.

La sèrie era molt divertida, a més era capaç de mostrar una simple degustació culinària de manera espectacular i cridanera. Per a no mostrar només imatges del jove cuinant, van enfrontar-lo a diversos duels culinaris amb els millors xefs del país oriental. I tot això abans de Master Chef, Chicote i altres éssers de la petita pantalla… Però la història comença quan el noi amb unes qualitats excepcionals per a la cuina, que porta un petit restaurant familiar amb la seva mare, rep la visita d’un dels crítics gastronòmics més importants del Japó i queda impressionat amb el plat de katsudon (porc arrebossat amb ou sobre una base d’arròs) que li prepara el noi. Especialment memorable és el personatge del Rei del tast i els seus orgasmes gastronòmics quan tastava un plat exquisit.

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Cap de continguts d'El Cinèfil

Biòloga genetista de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També és fundadora i redactora cap de la revista online El Almanaque de McFly, on ha realitzat la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges i Jurat de la Crítica a TerrorMolins. De tant en tant col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

 • Pablo

  18 de desembre de 2016 #1 Author

  Quina època. Com trobe a faltar estes dècades. Molt bon article.

  Respon

  • Ylenia Cañadas

   Ylenia Cañadas

   24 de desembre de 2016 #2 Author

   Una època que ens ha marcat a tots i difícilment es tornarà a repetir. M’alegro que t’hagi agradat i gràcies per l’aportació.

   Respon

 • Hanweilong

  18 de desembre de 2016 #3 Author

  i Cinturó Negre amb la Ginger Inokuma?

  Respon

  • Ylenia Cañadas

   Ylenia Cañadas

   24 de desembre de 2016 #4 Author

   També, una sèrie mítica on les hagi! Gràcies per recordar-la, la tindrem en compte per un proper article nostàlgic.

   Respon

 • Toni

  18 de desembre de 2016 #5 Author

  A mi m’agradaria molt un canal de TV3 per series dels 80/90…
  Que posessin totes les series d’aquells anys, tant dibuixos com no, Veins, Gent del poble, Els Joves…

  Respon

  • Ylenia Cañadas

   Ylenia Cañadas

   24 de desembre de 2016 #6 Author

   Seria molt bona idea i tindria molts més continguts que altres canals vigents avui en dia. Gràcies per l’aportació!

   Respon

 • apo

  25 de febrer de 2017 #7 Author

  Abans de l’inici del club super 3, potser a l’època de FesFlash, entre diferents sèries de dibuixos, feien uns curts animats de diferents rondalles. Hi sortien animals estrafolaris que parlaven un idioma inintel·ligible. Algú ho recorda? L’estic buscant de fa temps. Sembla que era animació de l’est d’Europa però no ho puc assegurar.

  Respon

  • Emma

   8 de maig de 2017 #8 Author

   Era Magyar Nepmesek. Era una sèrie hongaresa sobre rondalles populars hongareses. Pero també passaven pel·lícules d’animació molt xules de les que no recordo els noms i m’agradaria tornar a veure… N’hi ha una que tinc especialment gravada al cap que eren uns ocells de color taronja-vermell amb tota aquesta estètica de l’est tan bonica.

   Respon

 • Gerard

  20 de juny de 2017 #9 Author

  Algu recorda una serie que el protagonista duia una mascara veneciana i que es deia cigonyac o alguna cosa aixi, era com un mosqueter.. siusplau si algu ho sap que mho digui

  Respon

 • maria

  19 de juliol de 2017 #10 Author

  Jo estic buscant una sèrie que era com de 3d, on sortia un nen i una bruixa amb una màscara…era tot molt futurista, no ho trobo enlloc i no recordo el nom!! Però recordo que m’encantava

  Respon

 • Jordi

  23 de juliol de 2017 #11 Author

  Recordo una sèrie que no era de dibuixos animats sobre uns robots que al morir el seu inventor es queden sols a la seva casa i s’han d’autogovernar. Era anterior al Club Súper 3 quan feien dibuixos de Tarzan, Pac-man, etc…
  No hi ha manera de trobar res sobre apuesta sèrie de robots. A veure si algú la recorda.

  Respon

 • david

  27 d'agost de 2017 #12 Author

  Hola
  Algú recorda el nom d’una sèrie en que 4 germans es convertien en dracs (crec que eren blanc, balu, vermell i negre). la feien al vespre pel canal 33.

  Salut

  Respon

 • Joan Cuadrat

  29 de setembre de 2017 #15 Author

  Hola! Algu recorda una sèrie de dibuixos que anava sobre tot el tema de internet i les xarxes. Recordo uns personatges bastant extranys que anaven circulant per la xarxa com volant i transportant missatges i paquets de dades amunt i avall. A algu li sona? No he trobat ningu a qui li soni i ja no se si me la imagino o que

  Respon

  • Ylenia Cañadas

   Ylenia Cañadas

   5 d'octubre de 2017 #16 Author

   La sèrie crec que és ‘Reboot’, ja em confirmaràs! Gràcies pel teu comentari!

   Respon

 • Joan pairet

  7 de desembre de 2017 #17 Author

  Bones algu recorda una serie de finals dels 80’s , que eren personatges reals i també es conevrtien en dibuixos animats.. anava d una banda de Rock i un personatge malvat que sempre el volia fer fracassar. Recordo el nom de l equip colla i el mon flipant… Us sona, moltes gràcie

  Respon

 • Joan pairet

  7 de desembre de 2017 #18 Author

  Xdd pel teclat..

  Respon

 • Aida

  12 de gener de 2018 #19 Author

  Hola! Algu recorda una serie de dibuixod que eren patinadores que tenien unicorns? Fa molt temps que la busco i només recordo això de la serie vv’

  Respon

 • Jorge

  6 de maig de 2018 #20 Author

  Algu recorda uns dibuixos que hi habia un drac enorme. Y un cientific . A la intro el personatge anaba en una bombolla

  Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*