Lychee Film Festival, una porta oberta al cine xinès contemporani

- Advertisement -

No fa gaire parlàvem en aquest reportatge de la influència que té la Xina en el panorama cinematogràfic actual. Doncs una mostra més de la seva internacionalització la tindrem a Barcelona del 15 al 22 de setembre amb la 1a edició del Lychee Film Festival, el primer certamen del país dedicat exclusivament al cinema xinès. Amb més de 20 pel·lícules seleccionades entre llargs, curts i documentals el festival té la intenció d’entrar per la porta gran al mapa de les activitats cinèfiles de Catalunya.

A la seva presentació a l’FNAC el Triangle el director del certamen, Lin Yu, ha explicat que el cinema xinès està canviant i “hem fet una tria de films que arribaran al cor de l’espectador”. Un dels programadors del Lychee, Adrià Devant, ha posat en valor que darrere el projecte hi hagi un munt de xinesos, fet que garanteix que la tria està feta amb sensibilitat cultural i coneixement del panorama actual del setè art asiàtic.

- Advertisement -

Les seccions

- Advertisement -

El Lychee Film Festival consta de 3 seccions: la Secció temàtica (en la qual s’inclou la retrospectiva del cineasta Xu Haofeng), la Secció oficial Cinema Contemporani i la Secció de Curts d’Animació. El film del director homenatjat The Master (师傅) serà el que obrirà el certamen el divendres 15 de setembre al cine Phenomena. També es programaran els dos altres films que ha dirigit Judge Archer (2012) i The sword identity (2012) i el mateix director, que també ha estat guionista de Wong Kar Wai y Chen Kai Ge serà un dels convidats d’honor del festival.

A més de mostrar pel·lícules i convidar a productors, directors i professionals del cinema també s’han organitzat tallers i fòrums per tal de promocionar l’intercanvi intel·lectual i artístic entre la cultura xinesa i la nostra. Un dels plats estrella són els Lychee Talk, una rèplica cinèfila del TED Talks que reunirà la directora Isabel Coixet, el director Xu Haofeng i l’actor Wang Hongwei. El festival està organitzat per l’Associació de Cinema de la Xina i Catalunya els membres de la qual són productors xinesos i espanyols, dedicats a facilitar l’intercanvi, la comunicació i la col·laboració entre els dos països, i al mateix temps oferir informació i serveis per a programes de cooperació internacionals. També compta amb el suport de l’Associació d’Empresaris de Wenzhou a Espanya i diverses institucions de la capital catalana.

El cinèfil, a banda de ser el mitjà oficial del certamen, ha estat l’encarregat d’organitzar el Premi de la Crítica que es lliurarà el dia 22 a les 11 del matí als Cinemes Texas. En aquest jurat estarem ben acompanyats per Cine de Patio, L’escriba, MA Confidential i un membre de l’organització del festival.

Homenatge al Wu Xia

La primera edició del Lychee Film Festival té com eix temàtic principal el gènere del Wu Xia. Com vam explicar en aquest reportatge, a occident vam començar a conèixer aquest subgènere de cinema d’arts marcials en gran part gràcies al film del taiwanès Ang Lee Tigre i Drac (2000). En homenatge a un estil de cine que es porta practicant des de fa anys a la Xina es destacaran les tres pel·lícules del director Xu Haofeng però no serà l’únic. Del director Lu Yang veurem Brotherhood of blades, el Kung fu Hustle  (2014) conegut aquí com Kung Fu Sion d’Stephen Chow i A Touch of Zen (1971) de i de King Hu. Aquestes pel·lícules pretenen mostrar les últimes tendències en el cinema de Kung Fu xinès i segons els organitzadors són representatives de la influència que ha tingut aquest gènere en les tradicions i en les innovacions tècniques.

La secció oficial també comptarà amb pel·lícules fetes entre 2014 i 2017, com Blind Massage de Lou Ye i Kaili Blues de Bi Gan. Altres films que passaran pel festival són En los más profundo del corazón de Xin Yukun, una pel·lícula de suspens; Tharlo de Pema Tseden, estrenada al Festival Internacional de Venècia; The summer is gone de Zhang Dalei, guanyadora de Millor Llargmetratge al Golden Horse Film Festival i Chongqing Hot Pot que vam poder veure l’any passat a les Nits de Cinema Oriental de Vic.

Ja es pot consultar la programació completa del festival al seu web oficial. Els espais on se celebrarà el certamen inclouen els cinemes Texas, el cine Phenomena, la casa Batlló i la Filmoteca de Catalunya on es projectarà el film de clausura de la restrospectiva Wu Xia A Touch of Zen. 

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents