Els micos més famosos del cine Els micos més famosos del cine
Els simis han estat un gran recurs al setè art gràcies a la seva proximitat amb els humans Els micos més famosos del cine

Els simis són els animals amb els quals l’humà està emparentat més properament. Som descendents directes d’ells, una evolució, biològicament parlant. Per això, tant a les novel·les com al cinema, en moltes ocasions, són els protagonistes. Una gran quantitat de micos han aparegut a films de comèdia familiar, de terror, de ciència ficció o, fins i tot d’animació. A més, causen sensació gràcies a la seva simpatia, tendresa i han sabut guanyar-se el cor de l’espectador pels diferents papers que han desenvolupat. Recentment, s’ha estrenat la darrera part de la trilogia preqüela War for the Planet of the Apes, i us portem aquest reportatge d’alguns dels simis més coneguts de la gran i petita pantalla:

King Kong (King Kong, 1933)

El rei de tots els simis, una de les criatures més emblemàtiques del setè art, que ha arribat a conquerir el Festival de Sitges, formant part del seu logotip i de l’anunci any rere any. A més, una de les escenes més icòniques del gegant goril·la és pujat a un edifici de Nova York envoltat d’avions que el volen aniquilar.

King Kong va aparèixer per primera vegada l’any 1933, al clàssic dirigit per Merian C. Copper i Ernest Schoedsack. Però les seves aparicions al llarg de la història són innombrables: al 62 es va enfrontar a una altre bèstia monstruosa, Godzilla, als 70 va perseguir a un jovenet Jeff Bridges, posteriorment va estar a les mans de Peter Jackson, on Andy Serkis prestava les seves habilitats per interpretar el goril·la i aquest mateix any ha protegit una illa del Pacífic on habita juntament amb altres estranyes criatures. De fet, al 2020 tornarà a veure’s les cares amb el kaiju més famós.

Abu (Aladdin, 1992)

Fa 25 anys, no només van tenir lloc les olimpíades a Barcelona, també Disney va estrenar als cinemes Aladdin, un film protagonitzat per un jove àrab que comptava amb l’amistat d’un mico per robar i sobreviure.

Aquest cleptòman animal rebia el nom d’Abu, en homenatge al lladre Sabu Dastagir, el qual va aparèixer a la pel·lícula del 1940, The Thief of Bagdad, a més de la saga Ala. Abu no parla però és tan expressiu i trapella que s’entén a la perfecció el que vol.

Rafiki (The Lion King, 1994)

És un personatge de ficció de la franquícia de Disney, The Lion King. Es pot descriure com un híbrid entre mandril (per la seva cara) i papió (observant la cua). Habita a casa del rei lleó, és la mà dreta d’en Mufasa, pare d’en Simba.

També viu a una casa arbre baobab. És gran i savi; realitza activitats de xaman. Quan es refereix a si mateix té tendència a parlar en tercera persona. La seva imatge més icònica és aquesta, presentant el nou rei a la societat animal del film.

Marcel (sèrie Friends, 1994 – 2004)

Marcel era el mico d’un dels protagonistes de la sèrie Friends, en Ross. Va aparèixer a 8 capítols, però va causar un gran impacte tant en els espectadors com en els personatges, ja que a part de la seva gràcia tenia més activitat sexual que el seu amo, no es tallava un pèl en fotre mà a tot el que podia. Finalment, va ser donat a un zoològic tot i la tristesa del seu propietari.

Curiosament, a la vida real, el mico era una femella anomenada Katie i va obtenir un contracte amb Hollywood abans que cap altre actor del càsting, ja que va aparèixer al film Outbreak (1995).

Amy (Congo, 1995)

L’èxit de Jurassic Park va convertir en or qualsevol novel·la de Michael Crichton, que ràpidament van començar a sorgir de sota les pedres tota mena d’adaptacions. Dos anys més tard Frank Marshall, en un clar homenatge a King Kong, va dirigir aquest entretingut film d’aventures on una gran i intel·ligent goril·la anomenada Amy ajuda al seu cuidador a resoldre un misteri al cor del Congo.

Amy compta amb un vocabulari per senyals de 620 paraules al film i va ser creada mecànicament pel mateix creador dels dinosaures, de la reina d’Alien i de Terminator, el magnífic Stan Winston.

Mico portador virus (Outbreak, 1995)

En aquesta ocasió el simi és protagonista ja que és portador d’un virus letal per a la humanitat. El petit animal és capturat i transportat il·legalment en vaixell des del Zaire fins als EUA per ser venut al mercat negre. Pel camí acaba esgarrapant i contagiant a diverses persones que escampen el virus allà on van.

Aquesta pel·lícula és l’adaptació d’una novel·la sota el mateix títol den Robin Cook, dirigida per Wolfgang Petersen i interpretada per Dustin Hoffman, Rene Russo i Morgan Freeman. Els protagonistes lluitaran a contrarellotge per donar caça al pacient zero el qual amenaça de matar a milions de persones.

Cesar (trilogia Planet of the Apes, 2011 – 2017)

És el protagonista de la saga original de Planet of the Apes, on va aparèixer a partir de la 3a entrega interpretat per Roddie McDowall (el qual també va fer el paper de Cornelius). Va ser el fill de Cornelius i Zira i el líder de la rebel·lió contra els abusius humans.

Cèsar també és clau a la nova trilogia, on destaca per ser un ximpanzé molt intel·ligent amb finalitats científiques, com la cura de l’Alzheimer. Però, com en moltes ocasions, la ciència ha anat massa enllà amb aquesta creació i el simi decideix utilitzar les seves virtuts per venjar-se del tracte que li han donat els humans. De mica en mica conforma un exèrcit per acabar amb els pocs humans supervivents d’un temible virus.

Són molts els simis que no han entrat al llistat com la Cheetah d’en Tarzan, l’Ancestre a 2001: A Space Odyssey, el caputxí d’Indiana Jones, el goril·la Joe amic de la Charlize Theron, el rei Louie a The Jungle Book, Mr. Teeny de The Simpsons, el mico Jack a Pirates of the Caribbean o Amedio, l’acompanyant d’en Marco durant el viatge per buscar a sa mare. Tots ells s’han guanyat l’afecte, la simpatia i/o respecte de l’espectador.

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Cap de continguts d'El Cinèfil

Biòloga genetista de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També és fundadora i redactora cap de la revista online El Almanaque de McFly, on ha realitzat la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges i Jurat de la Crítica a TerrorMolins. De tant en tant col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*