today-is-a-good-day

La religió a ‘Joc de Trons’

- Advertisement -

Avui parlarem sobre un tema que si bé no és el principal de la saga té força importància ja que determina la manera de ser d’alguns personatges i en fonamenta els seus comportaments. Aquest tema no és altre que la religió, que està present a Joc de Trons en moltes i variades formes.

En l’univers de Foc i Gel existeixen moltes religions però n’examinaré breument quatre: Els Set, els Vells Déus, R’hllor i el Déu Ofegat. De fet, moltes vegades a la sèrie es fa servir l’expressió “Pels Vells Déus i els Nous”, en aquest cas els Nous es refereix als Set, la religió majoritària a Ponent en el moment actual.

Els Set

- Advertisement -

Comencem per la religió més estesa, de fet ho és tant als Set Regnes (menys al Nord) que se l’anomena simplement La Fe. El seu llibre sagrat és “L’Estrella de Set Puntes i s’hi s’explica que en realitat es tracta del culte a un únic Déu però amb set rostres o aspectes que simbolitzen les diferents virtuts.

- Advertisement -

El Pare representa la justícia i el bon judici.

El Guerrer representa la valentia i la força en la batalla.

El Ferrer representa els oficis i el treball dur.

La Mare representa la fertilitat, l’amor i la misericòrdia.

La Donzella representa la puresa i la castedat.

La Vella representa la saviesa i l’experiència.

El Desconegut representa la mort i tot allò que està ocult.

És una religió important ja que gaudeix de cert poder polític i militar des que la reina Cersei decideix reinstaurar la Fe Militant (la qual ella mateixa acabarà eliminant posteriorment de manera espectacular).

- Advertisement -

Un exemple de personatge que creu ferventment en Els Set és Catelyn Stark, tot i haver viscut al Nord.

thesevenfacedgod

Els Antics Déus

Es tracta dels déus dels Primers Homes venerats al Nord i Més-Enllà-del-Mur pel Poble Lliure. Es tracta d’un culte primitiu vinculat a la natura, són els esperits de la terra, la pedra i els arbres, i eren adorats des de temps ancestrals pels Nens del Bosc. Vindria a ser una mena de religió animista.

Sovint es vincula els Antics Déus als ancians, als arbres blancs alguns dels quals tenen cares pintades de color vermell, als Arbres Cor, presents en el Nord. Es tracta d’arbres sagrats i venerats i a través d’ells els xamans d’aquesta religió (anomenats Verd-Vidents, tenim en Bran Stark en procés de conversió a un d’ells) podien veure tot el què passava. Un exemple de seguidor dels Antics Déus és el noble Eddard Stark.

thepact

R’hllor

És l’ anomenat culte al Senyor de la Llum, el qual es troba molt vinculat al foc i que representa allò que és pur i és correcte. Els seguidors de R’hllor també creuen en el seu oposat, el Senyor de la Foscor, contra el qual han de combatre eternament en una lluita que no s’acaba mai. Una frase recurrent d’aquest culte és:

“La nit és obscura, i plena de terrors”.

Es tracta d’un culte no originari de Ponent i que és introduït per Melisandre d’Asshai, la Sacerdotessa Roja, i adoptat plenament pel pretendent al Tron de ferro Stannis Baratheon.

melisandre_burns_the_letter

El Déu Ofegat

Es tracta d’un culte minoritari present a les Illes del Ferro i que està vinculat al Mar. El Déu Ofegat viu a les profunditats de l’Oceà i és un déu dur, fort i inclement; té la seva contraposició en el Déu de la Tempesta, temut i odiat per tots els navegants.

És una religió molt primitiva i practica com a ritus iniciàtic l’ofegament i la ressuscitació, el que avui en dia seria la RCP (reanimació cardio-pulmonar). El seu màxim exponent és Aeron Greyjoy, guardià de les tradicions dels Fills del Ferro.

theonsbaptism

A qui adoraríeu vosaltres?

 

- Advertisement -
Martí Foz
En Martí Foz és advocat i economista i professionalment es dedica a assessorar persones emprenedores que volen dur a terme un projecte empresarial. Però aquest no és el motiu pel qual col·laboro amb El Cinèfil sinó perquè com ell mateix explica "sóc un gran aficionat al cinema, les sèries i la literatura i especialment a tot allò que té a veure amb la fantasia èpica". Fa més de deu anys que va descobrir la saga Joc de Trons i des de llavors el té captivat, rellegint els llibres una i altra vegada, esperant amb delit i determinació estoica el següent volum i gaudint de la sèrie de televisió d'HBO. Ha arribat el moment de jugar al Joc de Trons i en ell, com a la vida, només es pot guanyar o morir. Valar morghulis!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents