Sentimentalisme com a excusa patriòtica Sentimentalisme com a excusa patriòtica
'Patriots Day' va ser el film de clausura del BCN Film Fest Sentimentalisme com a excusa patriòtica

L’any 2013 la ciutat de Boston es va veure afectada per un doble atac terrorista mentrehi havia la marató que se celebra anualment, els quals van deixar 260 ferits i 3 morts. Aquests fets van commocionar el món, que després de patir tants atacs ha anat augmentant la seguretat, però també la por.

Peter Berg (Battleship o Hancock) va sentir la necessitat de mostrar al món com es varen viure aquests fets, realitzant una gran feina de documentació. El film se centra en un seguit de persones que van viure els atemptats de manera molt diferents: víctimes, policies o, fins i tot, reflecteix com els terroristes van preparar-ho tot i van fugir de l’escena.

Durant 2 hores l’espectador se submergeix en una carrera dinàmica carregada de tensió i situacions punyents. L’homenatge i tribut vers la gent que es va veure implicada és commovedor, captivador, però també continu i reiterat, creant un desnivell d’atenció impressionant. A mesura que avança deixa clar que són patriòtics a nivells extrems i manipuladors, que es nodreixen del sentimentalisme per impactar l’espectador, però que combina escenes maldestres que arriben a la comèdia negra en un cert punt de la trama.

És evident que es tracta d’un producte comercial, prefabricat, tothom sap el que anirà i cap a on evolucionarà. També que l’elenc és excel·lent, ja que compta amb Mark Wahlberg, John Goodman, Kevin Bacon, J.K. Simmons o Michelle Monaghan, i crearan una estructura professional i sòlida. Però una vegada la tensió esclata i agafa forma de thriller policíac, les escletxes s’obren camí i sorgeix una vomitiva lluita per demostrar el nacionalisme més pur i fidel.

En definitiva, el film funciona dins el gènere i deixa un missatge optimista cap al món sencer. No hi ha altres interpretacions; el que es mostra és tal com va tenir lloc i tot està ben executat.

Veredicte:

El millor: Compta amb una correcta direcció, filmació i les interpretacions estan al nivell.

El pitjor: No és més que una altra pel·lícula per demostrar que els americans són els millors i tot ho fan bé.

Nota: 5

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Cap de continguts d'El Cinèfil

Biòloga genetista de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També és fundadora i redactora cap de la revista online El Almanaque de McFly, on ha realitzat la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges i Jurat de la Crítica a TerrorMolins. De tant en tant col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*