El Tribunal Constitucional certifica l’aïllament del català al cine El Tribunal Constitucional certifica l’aïllament del català al cine
Segons el TC els films doblats o subtitulats en català no haurien de superar mai el 25% El Tribunal Constitucional certifica l’aïllament del català al cine

Vés per on avui parlarem de política i de llengua… L’última acció del Tribunal Constitucional en forma de resolució de recursos presentats pel PP escapça i dilueix lleis que protegeixen l’ús del català a Catalunya. Concretament, ha emès sentència sobre els recursos contra la Llei del Cinema Català (plantejat l’any 2010), la Llei de Consum de Catalunya, la Llei d’Acollida d’Immigrants i la Llei Audiovisual de Catalunya. El cas que ens ocupa com a mitjà de comunicació especialitzat en cinema és la retallada a la Llei del Cinema i la Llei de l’Audiovisual. Anem a pams. La llei del cinema ja era, de fet, ignorada segons el seu redactat.

doblatge catala

El TC és del parer que establir quotes del 50% a favor del català al cinema és desproporcionat. Considera que és oportú fixar que aquesta quota de films doblats o subtitulats en català no han de superar mai el 25%. Malgrat això el TC ha desestimat el recurs del PP contra la llei del cinema, que el Parlament de Catalunya va aprovar el 2010. Ara mateix la situació del doblatge al català és una lluita constant de David contra Goliat tot i els esforços del Departament de Política Lingüística. Per saber-ne més us recomanem la lectura d’aquest reportatge sobre el doblatge a Catalunya.

La TV també rep un avís

Respecte la Llei de l’Audiovisual el TC no dóna del tot la raó al PP que l’any 2005 va denunciar que la norma donava un ús “desmesurat al català”. El tribunal opina que el que fa la Generalitat és “perseguir la normalització lingüística”. Això vol dir que no considera inconstitucional el fet que el català sigui la llengua vehicular de la Televisió de Catalunya. El TC també avala que un dels criteris per a l’adjudicació de canals de televisió sigui el grau d’ús del català. El que ja no veu bé és que el castellà quedi “tocat”. La resolució afegeix que en tots dos casos accepta la discriminació positiva del català “sempre que no suposi una exclusió del castellà” i que no hi hagi un desequilibri entre les dues llengües. Com es podrà determinar això és un fet que no queda del tot clar.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*