today-is-a-good-day

“La nostra voluntat és protegir i promocionar la diversitat cultural i lingüística”

- Advertisement -

Des de fa anys és molt comú que els cinemes estiguin ubicats fora del centre urbà i estiguin en centres comercials i grans superfícies, però en certes localitats encara mantenen oberts els cinemes de sempre, els del barri. Aquest és el cas dels Cinemes Guinart, situats a Sant Feliu de Llobregat. Des de la seva obertura l’any 1968 fins avui, aquestes sales han patit un gran canvi i des d’El Cinèfil hem parlat amb Xavier Bachs, un dels responsables, perquè ens expliqui la seva història.

Quina és la cronologia dels Cinemes Guinart?

- Advertisement -

És un cinema que neix l’any 68, amb una sola sala amb més de 1.400 butaques. Al 88 va passar a tenir-ne 3, amb el moviment que es va iniciar amb les multi sales, la qual cosa va fer que els cines es concentressin fora la ciutat i en centres comercials. L’any 98 passa a tenir-ne 6 i el 2004 tanca. La cosa és que al 98 s’instal·la a fora de Sant Feliu un centre comercial mitjà amb un Capbrabo, un McDonalds i amb un cinema amb 11 sales de la cadena Yelmo i, per això van passar a 6 sales, per mirar de competir i sobreviure però no va ser així i va acabar tancant.

- Advertisement -

CineBaix Sant Feliu

Com va començar el procés per la reobertura del Cinema Guinart?

Doncs es va iniciar abans i tot que es tanqués el cinema amb la creació de la Plataforma Pro Cinema. Van començar a fer gestions amb l’ajuntament per mirar de salvar-lo però no va ser possible i va tancar. Com que estava molt endeutat va passar a mans del que se’n diu un subastero i, aleshores, les mobilitzacions van ser perquè l’ajuntament comprés l’edifici. Com a mínim, per no permetre que aquest centre cultural es perdés i es destinés a una altra cosa. Després d’una sèrie de mobilitzacions, a l’octubre del 2005 l’ajuntament compra l’edifici i nosaltres passem de plataforma a associació i convencem a l’ajuntament per a què ens el deixi gestionar.

Comentes que primer es va formar la Plataforma Pro Cinema i va passar a ser l’Associació CineBaix.

Exacte, la Plataforma Pro Cinema era per recuperar i convèncer l’ajuntament que aquest equipament no s’havia de perdre i quan això es va aconseguir ens vam transformar en associació per posar un projecte sobre la taula de l’ajuntament per gestionar-lo, des del punt de vista d’una associació sense ànim de lucre i amb base al voluntariat. Aleshores, el 2005 firmem un conveni amb l’ajuntament per nou mesos i a partir d’aquí, s’ha anat renovant al llarg del temps.

Com es gestiona el cinema des de l’Associació?

Com he dit es tracta d’una associació sense ànim de lucre i amb base al voluntariat. Ara tenim tres persones contractades, tot i així el 60% de les càrregues de treball estan fetes per voluntaris. La gestió de programació, d’edifici, de manteniment i d’inversions, ho gestionem des de l’associació que en aquests moments som més de 440 socis i una vintena de voluntaris que s’hi dediquen. Al principi només teníem una persona en nòmina que era l’antic porter i que per tant era una mica la memòria històrica i el saber de tot l’edifici i, tota la resta és gestionat per voluntaris, operaris de cabina, el bar, la taquilla, manteniment… Vam haver de demanar un crèdit a Coop57, quan vam haver de digitalitzar les sales. Va suposar la gran patacada i un moment en el qual moltes sales d’arreu de Catalunya van haver de tancar per no poder passar aquesta prova.

CineBaix Sant Feliu

- Advertisement -

En quina situació es troba actualment el cinema?

Doncs en aquests moments tenim les sis sales en marxa, perquè al principi només n’hi havia quatre perquè l’equipament estava molt deteriorat i vam haver d’invertir molt de temps a posar-ho a punt. Després va venir el procés de digitalització, ara podem controlar totes les sales pràcticament des d’un sol punt. També tenim la taquilla informatitzada, tota la gestió de continguts es fa via satèl·lit i tenim una segona antena parabòlica que ens permet fer òperes en directe.

Quines activitats ofereix el cinema a part de les projeccions habituals?

Tenim la cartellera setmanal però també les òperes en directe, el documental del mes, fem cine fòrums, fem un cicle de cinema educatiu que es diu “Cinema i drets humans” pel qual passen més de 8 mil alumnes al cap de l’any. També tenim el programa de cinema infantil i, en aquest sentit tenim un acord amb el programa de normalització lingüística de pel·lícules en català i tenim la Mostra de CineBaix.

CineBaix Sant Feliu

En què consisteix aquesta Mostra?

És una mostra de cinema àrab i mediterrani de Catalunya, que ja fa onze anys que està en marxa. Amb els anys hem anat seguint i ampliant amb Pròxim Orient i també hem incorporat pel·lícules llatinoamericanes, aquest any donarem un altre tomb. Però tot aquest ventall és possible perquè, a part del treball dels voluntaris, cada any hem incrementat el públic. El fet que a quatre quilòmetres d’aquí hi hagi les sales més grans d’Espanya, que en són 28 a l’Splau, no ens ha disminuït el públic sinó que ens l’ha incrementat. Tot això ens ha permès anar renovant les instal·lacions i poder estar al dia, amb un programa molt divers, perquè de fet encara que tinguem sis sales, acabem projectant entre 10-12 pel·lícules, per intentar donar un ventall de possibilitats a tot tipus de públic.

Quin tipus de cinema es pot veure?

Som de la cadena Europa Cinemas i, per tant, el 60% de la programació és cinema europeu, un 30% són films de major, també tenim gairebé un 20% de films en català, sigui en versió doblada, subtitulada o en versió original i, tenim gairebé un 18% en versions originals. Aleshores tenim el que podríem dir “l’astracanada” de la setmana com Guardianes de la Galàxia però també tenim per exemple Cartes de la guerra, una pel·lícula en versió original que és portuguesa, La vida de Anna, que és una pel·lícula de Geòrgia i també versions infantils, tenim l’estrena del Capità Calçotets.

Quin plus oferiu als vostres espectadors?

Intentem donar aquest ventall d’opcions i de valor afegit com el cine fòrums o la presència dels directors o persones conegudes. També hi ha la característica del bar que les nostres crispetes són ecològiques, són certificades que no són transgèniques, que vol dir que les hem de portar de França perquè aquí a Espanya i Catalunya no hi ha ningú que certifiqui que el blat de moro no és transgènic. No venem Coca cola ni Pepsi però tenim coles alternatives de la Catalunya Nord, begudes alternatives i de proximitat per d’alguna manera, fer-ho diferent. I actualment, ja només fem publicitat comercial de comerços de Sant Feliu, per promocionar només el comerç local.

CineBaix Sant Feliu

Hi ha alguna línia d’acció per tirar endavant l’associació i els cinemes?

La nostra tàctica ha estat sempre diversitat de pel·lícules per a tots els públics i fer cinema de proximitat. Només obrim de divendres a dilluns, o sigui només quatre dies, els altres els reservem per si hem de fer una òpera en directe els dimecres o si hi ha entitats que ens demanen el local com els castellers. També ens el demanen a vegades nous directors que volen estrenar un migmetratge però no troben cap racó, doncs nosaltres també ho organitzem perquè ho puguin fer aquí. Aleshores, totes aquestes coses són les que ens permeten tenir contingut d’estrenes com La Guerra de les Galàxies, Cars 3 o ara la Wonder Woman però també podem estrenar pel·lícules com Pàtria o Estiu 1993 que projectarem a finals de mes. Hem aconseguit tenir molta credibilitat amb gairebé totes les distribuïdores perquè paguem puntualment.

Què és la Xarxa Cine Arte?

És una xarxa que vam crear ara fa tres anys amb cines recuperats com els antics Renoir de Mallorca i, també amb companys de sales noves que són cooperatives com el Zumzeig de Barcelona i el Numax de Santiago de Compostela. Amb tota aquesta gent estem treballant a poc a poc, sense pressa però sense pauses, per anar creant una xarxa que ens permeti d’alguna manera poder distribuir pel·lícules que d’una altra manera serien difícilment visibles. És una mica la voluntat que hi ha amb la mostra, aquí pràcticament no ens arriben pel·lícules del sud del Mediterrani ni del Llevant i, per tant, intentem que aquestes pel·lícules com a mínim en un moment determinat es puguin veure aquí a Catalunya. Aquesta és una mica la nostra voluntat, protegir i promocionar la diversitat cultural i lingüística, per dir-ho així amb eslògan.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents