today-is-a-good-day

40 pel·lícules a la 14a edició de les Nits de Cinema Oriental de Vic

- Advertisement -

Cada dia queda menys per a què tingui lloc la cita anual amb el cinema asiàtic a Vic i això implica que de mica en mica es vagin anunciant suculents títols que formaran part de la programació total. Enguany la programació ve farcida de premieres: un total de 15 que, segons ha explicat el director del festival Quim Crusellas, “combinen el millor del cinema més comercial amb propostes molt interessants de cinema d’autor”. 

- Advertisement -

Entre aquestes propostes hi ha la première estatal del film Shock Wave, un thriller que ha estat tot un èxit a la Xina i Hong Kong. A més, The Posterist (un documental sobre un dels il·lustradors més influents de la història del cinema de Hong Kong, en Yuen Tai-Yung) i Vampire Cleanup Department (una pel·lícula que suposa el retorn al clàssic cinema de vampirs orientals, que combina terror i humor de manera enginyosa) són alguns dels títols d’un total de 40 que conformaran entre llargs i curtmetratges el festival.

- Advertisement -

Per altra banda, paral·lelament a la Secció Oficial i seguint amb l’homenatge vers la figura femenina en el cinema d’acció xinès i cantonès, hi haurà una retrospectiva que inclourà títols emblemàtics com Yes, Madam (Ultra Force 2), My Young Auntie (Las garras de la tigresa), Iron Angels, Naked Weapons o els documentals Dragon Girls! Les amazones pop asiàtiques i The Beauties of the Shaw Studios.

El Sr. Chang Shiru, director de l’Institut Confuci de Barcelona ha celebrat que la 14a edició del festival tingui com a país convidat la Xina i ha anunciat el Premi d’Honor dedicat a l’actriu Qin Yi, de 95 anys, concedit per l’Institut Confuci, Casa Àsia i el Festival Nits. L’estrella del cinema xinès no podrà ser a Vic però rebrà el guardó en nom seu el periodista, guionista i amic de la intèrpret Wang Fang. L’entrega tindrà lloc en l’acte inaugural el dimarts 18 de juliol a la Bassa dels Hermanos, abans de la projecció del film xinès Cook up a Storm.

Movistar+ dona corda al cinema oriental

Els espectadors que cada any omplen les Nits estan d’enhorabona ja que, gràcies a la col·laboració de Movistar+, es projectarà el dia 20 de juliol (en sessió nocturna, 22h, amb sopar oriental inclòs) l’estrena del blockbuster sud-coreà Fabricated City, la qual formarà part de la Secció Oficial a Concurs. Dirigida per Park Kwang Hyun, creador de la cèlebre Welcome to Dongmakgol al 2005, mostra la vida d’un jove sense feina al món real, però que al món virtual és un gamer d’èxit. Un dia es converteix en el principal sospitós d’un crim i haurà d’acudir als seus amics jugadors per a intentar esbrinar la veritat del cas.

Però la col·laboració de la plataforma no acaba aquí, ja que inclourà la projecció del film d’en Sion Sono, Love and Peace (2015) i uns quants capítols de la primera sèrie produïda per l’estudi Ghibli:  Ronja, la filla del bandoler (2014 – 2015), dirigida per Goro Miyazaki. La primera es podrà gaudir el 15 de juliol dins el programa d’activitats prèvies al Festival i tindrà lloc al CC Can Pau Raba, mentre que la segona es podrà veure el divendres 21 de juliol dins les sessions infantils que obren la jornada al Cinema Vigatà.

Kung Fu Girls ja és una realitat

Des de 2015 és tradició realitzar un Verkami per publicar un llibre, enguany pretén visibilitzar les dones en un gènere on massa sovint els homes han tingut el protagonisme. Serà el tercer llibre desenvolupat pel Festival Nits de Cinema Oriental de Vic, després d’assolir tots els objectius amb Kaijus, quadern de camp o Wild Wild West. El llibre està escrit per Domingo López i Jorge Endrino, mentre que les il·lustracions les realitza Toni Benages. 

El cinema d’acció rarament està protagonitzat per dones, elles són les grans oblidades. Però a la Xina i Hong Kong sempre han produït pel·lícules d’arts marcials amb dones ens els rols principals. Per això el llibre Kung fu Girls! Les actrius del cinema d’acció de Hong Kong i la Xina repassarà les dones que més estopa han repartit al gegant asiàtic.

- Advertisement -

Noms com Moon Lee, Sharon Yeung Pan-Pan, Michelle Yeoh, Kara Hui, Maggie Q, Cheng Pei-Pei, Angela Mao o Mandy Ho s’han convertit en grans estrelles del cinema d’acció asiàtic i han contribuït a convertir aquest gènere en el més popular de la indústria, fent que els seus films s’hagin editat i reeditat en el mercat internacional.

La cita imprescindible del cinema oriental

L’any passat va ser el Japó i aquest any arriba el torn de la Xina. Per celebrar-ho hi ha una nova mascota que va molt en consonància amb l’any del gall que estem vivint des de gener. YouYou és el nom del protagonista de la imatge del certamen. És un gall que, en comptes de llevar-se ben d’hora al matí, anirà a dormir ben tard amb tots els espectadors de les Nits.

Nits Cinema Oriental Vic

Segons expliquen des del festival, el gall simbolitza l’esforç. “L’èxit només es pot aconseguir a base de molt de treball i paciència i això és el que farem des de l’organització del festival, institucions, patrocinadors i col·laboradors: treballar molt per oferir-vos una bona 14a edició. A més, els anys del Gall són temps de justícia, de dedicació i logística eficient. És segur de sí mateix i li agrada ser obert i sincer, és un xic orgullós però té un cor gran i generós.

Vic no només respirarà cine aquella setmana. L’Ajuntament de Vic impulsa per segon any el programa Més Nits: un conjunt de 28 activitats relacionades amb l’Àsia que se celebren als Centres Cívics de la ciutat. La bona acceptació de la primera edició, amb places exhaurides en moltes de les activitats, garanteix la seva continuïtat i no només això, aquest any es potenciarà amb més dies i més activitats. En el programa Més Nits 2017 hi ha una forta presència xinesa gràcies a la implicació de la Fundació Institut Confuci de Barcelona.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents