La perversió del Photoshop La perversió del Photoshop
Els "retocs" al pòster de Cannes ens fa mirar enrere a escàndols similars La perversió del Photoshop

La 70a edició del Festival Internacional de Cine de Cannes està a punt d’arribar. Del 17 al 28 de maig les estrelles del moment de Hollywood desfilaran pels carrers de la ciutat francesa a l’espera d’endur-se algun premi o si més no de gaudir d’uns dies agradables en bona companyia. Per tal de promocionar al màxim aquest esdeveniment s’ha creat un cartell publicitari en el qual es pot veure a l’actriu Claudia Cardinale (El Gatoparado). La fotografia original es va fer l’any 1959 durant una sessió a la ciutat de Roma, mentre l’actriu ballava per les teulades de la ciutat.

La idea d’utilitzar aquesta imatge va ser ben rebuda pel públic però, en el moment de fer-se públic el cartell, ràpidament hi va haver una reacció negativa a les xarxes. La imatge que apareix en el cartell està modificada amb Photoshop per tal que les cames i els braços de Cardinale siguin més prims.

photoshop

Malauradament, aquesta pràctica és més habitual del que hauria de ser-ho. Fem un repàs per altres casos en els quals s’han alterat les imatges d’actrius per tal d’aconseguir un model de bellesa d’acord amb interessos aliens.

Keira Knightley

L’actriu de Pirates of Caribbean és una de les més ben valorades a Hollywood. L’any 2004 es va posar a les ordres d’Antoine Fuqua en una nova versió de la història del rei Artur, al costat de Clive Owen. El film no va ser un èxit de taquilla i no va aconseguir bones crítiques, a més, per Knightley no va suposar la millor experiència professional, ja que, va tenir una decepció en veure que el cartell promocional del film havia estat modificat amb Photoshop. L’actriu es va mostrar indignada davant aquest canvi i des d’aleshores és una ferma defensora de la naturalitat, tant que l’any 2014, va es va mostrar en topless per la revista Interview Magazine.

photoshop

Kate Winslet

Als seus 42 anys, Winslet és una de les grans actrius de la indústria cinematogràfica i una icona de bellesa per a moltes dones, fins al punt de fer d’ambaixadora per marques com l’Oreal. Tot i gaudir d’aquesta admiració sembla que el seu atractiu natural no és suficient per a alguns. L’any 2003, Winslet va ser portada de la revista GQ i va veure com les seves cames havien estat reduïdes “gairebé un terç”, explicava l’actriu en una entrevista per la BBC. “El retoc és excessiu. Jo no sóc així i, el més important, no vull ser-ho”, afirmava. Finalment, cansada d’aquesta tendència, Winslet va decidir posar punt i final a la situació i, en el seu nou contracte amb l’Oreal, va afegir una clàusula que prohibia l’empresa utilitzar el Photoshop en les seves campanyes.

photoshop

Jessica Alba

Encara que a la resta de dones ens pugui fer ràbia, Jessica Alba és un autèntic bellezón i no és d’estranyar que a part de la seva feina com a actriu, dediqui part del seu temps a sessions fotogràfiques per marques destacades com Campari. Cada any la coneguda marca de begudes fa un calendari protagonitzat per estrelles del moment i, l’any 2009 va ser el torn d’Alba. Però, una vegada més la bellesa natural de l’actriu no va ser suficient i algunes de les imatges es van retocar, traient-li algunes corbes que segons ells molestaven. Aquest gest només va servir per reafirmar que Jessica Alba gaudeix d’un atractiu envejable, amb i sobretot, sense Photoshop.

photoshop

Jennifer Lawrence

La protagonista de The Hunger Games ha hagut de patir la manipulació del seu cos i cara en diverses ocasions, tant en pòsters promocionals de pel·lícules com en portades de revistes i anuncis. En el seu cas però sembla que aquests canvis no li resultin molestos, és més, en una ocasió va dir “estimo el Photoshop més que res en el món”. Suposem que era una exageració però després de diverses manipulacions, fins i tot ella, s’ha queixat. “Tu et veus com ets i has de sentir-te còmode”, afirmava.

photoshop

photoshop

Aquí també passa

Pot semblar que tot això ens queda molt lluny però lamentablement aquestes coses també passen aquí. L’any passat l’actriu Blanca Suárez protagonitzava l’anunci d’estiu de la marca Woman Secret, en el qual es passejava per un vaixell lluint diferents models de bikini i acompanyada per un seguit d’homes que la miraven embadalits. Fins aquí tot bé però la sorpresa va arribar quan es va fer públic que algunes de les imatges havien estat retocades per donar-li a l’actriu una silueta més esvelta.

photoshop

Un altre cas és el d’Inma Cuesta, que l’any 2015 va sortir a la portada del Dominical d’El Periódico amb un exagerat Photoshop que va indignar a l’actriu fins a tal punt, que va fer una publicació a través del seu compte d’Instagram, a part d’enviar-li una carta al director del diari.

Verte y no reconocerte, descubrir que tu imagen está en manos de personas que tienen un sentido de la belleza absolutamente irreal. Imagino que era necesario resaltar el azul cobalto del vestido, quitar algunos pliegues del mismo y subir los niveles de luz para hacer brillar más mi piel, pero no entiendo la necesidad de retocar mi cuerpo hasta dejarme casi en la mitad de lo que soy, alisar mi piel y alargar mi cuello hasta convertirme casi en una muñeca sin expresión. No es la primera vez que pasa, pero esto sobrepasa los límites de la realidad y me avergüenza. La foto de la derecha fue sacada con mi móvil directamente del ordenador en la sesión de fotos, yo al completo, sin trampa ni cartón, Inma entera, la de al lado es una invención, es eso que se supone que debería ser… los "cánones" de belleza que "deberíamos" seguir, no me acompleja, no lo entiendo como una señal de lo que lo debería ser, sencillamente me indigna como mujer y me hace reflexionar muy seriamente hacía dónde vamos y reivindicar con fuerza la necesidad de decidir y defender lo que somos, lo que queremos ser independientemente de modas, estereotipos o cánones de belleza.

A post shared by Inma Cuesta (@inmakum) on

Luana Valls

Luana Valls Cap de redacció d'El cinèfil

Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*