today-is-a-good-day

Decepció a K’un-Lun

- Advertisement -

Adaptació del còmic homònim creat per Marvel l’any 1974. El protagonista és en Danny Rand qui desprès d’uns anys desaparegut apareix de nou a Nova York per fer-se càrrec de l’empresa del seu pare, en Wendell Rand. El problema és que com que el van donar per mort en un accident a les muntanyes tibetanes (on van morir els seus pares) ara l’empresa pertany als fills del soci del seu pare, en Ward Meachum i Joy Meachum. En Danny haurà de demostrar que és veritablement qui diu ésser.

A més, a les muntanyes del Tibet el van acollir els monjos i li van ensenyar arts marcials per convertir-se en Iron Fist. Aquest nom se li dóna al protector de la ciutat mística de K’un-Lun. L’enemic ancestral d’aquesta regió són els membres de la Mà (organització criminal que ja vam conèixer a la sèrie de Daredevil), és per aquesta raó que a Nova York haurà d’enfrontar-se amb la seva líder, Madame Gao.

- Advertisement -

Aquestes seran les dues línies argumentals principals de la sèrie, la recerca de la seva identitat: per una banda en Danny Rand, propietari d’empreses Rand; i per l’altra, Iron Fist, protector de K’un-Lun.

- Advertisement -

Iron Fist

Repartiment

En Danny Rand l’interpreta Finn Jones, qui és conegut pels seguidors de Game of Thrones com Loras Tyrell. Al principi de la sèrie se’ns presenta com un personatge innocent, que creu en la bondat de la gent, però que a base de continues decepcions (com per exemple com el tracten els Meachum als qui ell considera com uns germans) comença a entendre que haurà de ser molt més astut si vol aconseguir les seves fites.  A l’actor li falta el carisma necessari per portar tot el pes de la sèrie. En els moments de comicitat no acaba de fer-nos gràcia (sobretot al principi de la sèrie, on sembla un hippie) i ens els moments dramàtics no ens l’acabem de creure (a l’episodi 12 li falta aportar-li ràbia i passió al personatge en determinats moments).

Els germans Meachum els interpreten Jessica Strout com Joy Meachum y Tom Pelphrey com Ward Meachum. Ambdós aconsegueixen bones interpretacions fins al punt de robar-li en alguns episodis protagonisme a l’heroi. Jessica Strout interpreta una executiva que és enganyada i utilitzada pel seu germà i el seu pare. Però la gran sorpresa de la sèrie és en Tom Pelphrey, que tot i no ésser el dolent principal, ens estimaríem més que ho fos ell en comptes del seu pare. És el personatge més ben dibuixat, i la seva ambigüitat i addiccions fan que li tinguem llàstima i tot. Això es deu al seu bon treball.

El dolent és en David Wenham, conegut per The Lord of The Rings on feia de Faramir. Aquí és en Harold Meachum, antic soci del pare d’en Danny Rand. Se’l va declarar mort i certament va morir de càncer, però va fer un pacte amb la Mà per ressuscitar. És per aquest motiu que serà un aliat més de la Mà. La seva existència només és coneguda per en Ward.

Iron Fist

Un altre personatge principal és la Colleen Wing, interpretada per Jessica Henwick. Ella és una professora d’arts marcials que acabarà donant-li un cop de mà a en Danny i serà la noia de la funció. És el personatge que més evoluciona dins de la sèrie i la que hi introdueix la violència extrema amb les seves baralles il·legals. Li roba totalment el protagonisme a en Danny com heroïna ja que té les millors escenes d’acció i aconsegueix fer-nos partícips de la seva lluita interna entre les ordres que deu complir i la seva consciència que no li permet fer-ho.

Els personatges que connecten aquesta sèrie amb l’univers Marvel són Madame Gao, interpretada altre cop per Wai Ching Ho, i Claire Temple, la infermera que curava en Daredevil, interpretada per Rosario Dawson.

Influències

L’estil cinematogràfic és molt senzill, no trobem plans seqüències ni gaire referències cinèfiles, i això és perquè no sabem si l’aparició de la Carrie-Anne Moss és per fer una picada d’ullet a Matrix o per alguna altra raó. En relació amb les altres sèries de Marvel, aquesta és menys obscura, tant en el tractament de l’heroi com en la fotografia. Però sí que hi trobem tres influències: a l’episodi 4 tenim una baralla en un passadís semblant a la qual es veu en Old Boy; a l’episodi 12 hi ha una baralla on hi veiem en pantalla dividida, igual que en les pel·lícules de De Palma o a Hulk d’Ang Lee; i a l’episodi 8 hi trobem un lluitador que s’enfronta a Danny amb la tècnica del lluitador borratxo, un homenatge a La leyenda del luchador borracho de Jackie Chan.

- Advertisement -

Iron Fist

Valoració

És un problema que no puguem entendre el personatge sense fer l’anàlisi del còmic. Qui no l’hagi llegit mai no podrà percebre moltes de les coses que succeeixen a la sèrie, per exemple, l’enfrontament entre en Danny i el drac que comporta que ell adquireixi els seus poders.

La sèrie triga massa en arrencar. Fins a l’episodi 4 no veiem l’Iron Fist en acció. Tot i que és un mestre d’arts marcials hi han molt poques baralles (en comparació amb Daredevil) i no té coreografies espectaculars, li manca tenir una gran batalla final com succeïa a les gran pel·lícules dels Shaw Brothers. Tampoc s’entén perquè no hi han escenes del seu entrenament a Kung Lun. Intenta ser una sèrie molt mística i tenir un contingut massa espiritual sense aprofundir-hi i al final aconsegueix que el tema se’ns faci massa farragós i que desconnectem cada cop que se’ns parla del xi.

Iron Fist

Per altra banda, els dolents no tenen cap carisma. La millor és Madame Gao, que tampoc està gaire més desenvolupada que a Daredevil (per què aquesta dona té tanta força?) i no té gaire escenes, quan segons el recorregut que té la primera temporada sembla que ella hauria de ser l’antítesi del nostre heroi.

Fins ara, el personatge Marvel més ben dibuixat i desenvolupat en una sèrie de Netflix continua essent en Daredevil. És difícil creure’s un personatge que no acabem de saber si és mitològic o no i que es pren massa seriosament a si mateix. El dramatisme està mal treballat, el sentiment de culpabilitat el coneixem pels diàlegs, però no per la interpretació d’en Danny. La violència extrema està menys justificada que a Daredevil, ja que no permet que els personatges evolucionin. Per últim, li falta al personatge la disfressa característica del còmic, el que el defineix com a Iron Fist.

Veredicte:

Agradarà a: qui no coneix el personatge de còmic i busqui una sèrie d’acció.

No agradarà a: als amants del còmic i qui esperi baralles d’arts marcials més espectaculars que les de Daredevil.

Enganxòmetre: 5

Nota: 5

- Advertisement -
Luis Flores
Nascut l'any 1983. És llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Els seus articles a 'El cinèfil' són la seva primera col·laboració en un mitjà de comunicació sobre cinema però la seva afició ve de molt lluny: amb només tres anys els seus pares el van portar a veure "Big trouble in Little China" i sense saber-ho van marcar-lo de per vida. Entre els seus gèneres preferits hi ha el cione d'arts marcials, els thrillers i a la ciència ficció.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents