Carnaval de pel·lícula amb màscares de cine

- Advertisement -

Les màscares de cine mai no fallen per carnaval! I no totes han de ser per fer-nos cagar a sobre. Ara que toca disfressar-se m’he permès la llibertat de fer una llista. Com sempre passa en aquestes ocasions segur que en falten algunes de molt mítiques… Ja us avanço que no hi són ni la del Zorro, la del Fantasma de l’òpera o la màscara de ferro del Leonardo Di Caprio. A veure que en penseu…

Darth Vader

La d’Anakin Skywalker, més conegut com a Darth Vader després de passar-se al costat fosc, és LA màscara. Tècnicament és més un casc que una màscara però no ens posarem tiquismiquis… Darth Vader projecta una imatge que és el mal amb capa i tecnologia. Dins hi ha un exjedi que, atrapat en aquesta “disfressa”, només deixa veure la seva part més malvada. Si a més li sumes la veu de James Earl Jones i l’actuació a l’ombra de David Prowse el resultat és el dolent perfecte. Entre les màscares de cine és de les més popular, sens dubte.

- Advertisement -

1466668187_551239_1466668422_noticia_normal

Leatherface i la serra elèctrica

- Advertisement -

Una de les pel·lícules més pertorbadores de la història del cine i considerada per molts com una joia al top 10 de pel·lícules de terror. Parlem de La matança de Texas (1974) una pel·lícula de culte que ha estat readaptada i ha tingut diverses seqüeles i una preqüela estrenada l’any 2006. Leatherface, el cèlebre personatge de la màscara de pell i la serra mecànica, és un dels assassins en sèrie més icònics del cinema tot i que el mateix director del film, Tob Hooper, va descriure’l com “més home que monstre”. Més enllà de llegendes urbanes i misteris la realitat és que La matança de Texas ha influenciat desenes de directors i que va marcar un abans i un després en el subgènere de l’slasher. L’actor darrere la màscara de pell va ser Gunnar Milton Hansen.

Leatherface

Hannibal el canibal

Si Leatherface es una dels assassins en sèrie més mítics Hannibal Lecter és, sens dubte, un dels seus “companys” més il·lustres. La sofisticació, l’excel·lència, l’erudició i la brutalitat del personatge creat literàriament per Thomas Harris fan del Dr. Lecter una autèntica meravella cinematogràfica. Però més enllà del personatge (del que podria estar escrivint durant hores) hi ha la seva representació més icònica: camisa de força i morrió. Si li diuen Hannibal el canibal serà per alguna cosa. Semblava impossible que algú aconseguís acostar-se a la interpretació d’Anthony Hopkins al El silenci del anyells (que li va donar un Oscar) però l’actor danès Mads Mikkelsen està molt a l’alçada del repte i va regalar-nos un magnífic Dr. Lecter a la sèrie que NBC va mantenir durant tres temporades (2012-2015).

HannibalLecterSOTL

V de Volar Londres

Remember remember the 5th of november. En poc més de 10 anys la màscara de la pel·lícula V for Vendetta s’ha convertit en una de les més fàcils de reconèixer arreu del món. S’ha convertit en una constant en moletes manifestacions i el col·lectiu de hackers Anonymous l’ha adoptat com a “logo propi”.  El film del 2005 és una lliure adaptació de la novel·la gràfica d’Alan Moore i David Lloyd, és a dir, l’èxit de recrear la cara de Guy Fawkes i convertir-la en una simpàtica màscara que amaga darrere un passat traumàtic i una set de venjança amb la que molta gent va simpatitzar. L’actor Hugo Weaving, conegut per les sagues de Matrix i El senyor dels anells va posar el cos i la veu a V en una de les millors actuacions que es recorden sense veure la cara de l’intèrpret.

7f0043105165438b89c8f84572401d89

Scream i l’slasher dels 90 (que torna)

Wes Craven ho va tornar a fer! Després de revolucionar el terror dels 80 va tornar a posar-se de moda als 90 amb una saga que va recuperar el concepte de terror juvenil. Conegut com a Ghostface (cara de fantasma) aquest assassí va atemorir tota una generació. Scream va ser una saga de 4 pel·lícules (1996 – 2011) i s’ha convertit en una sèrie de l’MTV. L’slasher per excel·lència i una màscara difícil d’oblidar. L’any 2022 va arribar a la gran pantalla la 5a entrega de la renascuda saga i aquest 10 de març l’assassí torna a fer-nos passar por als cinemes.

‘Scream 6’: el renaixement de la saga continua

Mike Mayers: la disfressa de Halloween

- Advertisement -

Seguim amb terror i passem de la saga Scream a la saga Halloween creada per Debra Hill i John Carpenter l’any 1978. L’home emmascarat (amb una clara inspiració Leatherface) és Mike Myers. La fórmula és simple: màscara i ganivet… Us sona oi? La franquícia consta actualment de 10 pel·lícules. Les dues últimes són un reboot de la saga escrites i dirigides per Rob zombie. La mascara fa por però… saps d’on ve? Doncs és ni més ni menys que d’Star Trek. És una representació de l’actor William Shatner en el seu paper de capità Kirk. Potser ara ja no et fa tanta por… L’actor Nick Castle és el rostre real darrere Mike Mayers.

383f5288e50887a88ca6f661441dd2ff39a83c43

Jason i els Detroit Red Wings

Divendres 13… Dia de mal rotllo! No abandonam el terror i passem a una altra franquícia de crits i ensurts. Parlem de Jason Voorhees de Friday the 13th. Per bé que Jason va començar a carregar-se la gent del Camp Crystal Lake l’any 1980 no va ser fins la 3a entrega de la saga (1982) en que el “protagonista” no es va posar la mítica màscara que es va fer inspirant-se en la que duia el porter de l’equip d’Hoquei sobre gel dels Detroit Red Wings. En total hem vist aquest assassí en sèrie fins a 12 ocasions incloent el crossover que el va enfrontar a Freddy Kruger l’any 2003.

Friday-the-13th-2009-Movie-Image

La màscara (el personatge)

Si parlem de màscares de cine hem de tocar la pel·lícula que va catapultar a la fama a Jim Carrey i Cameron Diaz. El film fins i tot va tenir una seqüela a la que ningú no va prestar-hi gaire atenció. La trama gira al voltant d’una misteriosa màscara que en posar-te-la treu el teu costat més salvatge. Aquesta pel·lícula va ser una de les comèdies de més èxit dels 90. Va recaptar arreu més de 300 milions de dòlars arreu del món tenint un pressupost que no arribava als 25. Jim Carrey es convertiria poc després en un dels actors més ben pagats de Hollywood. Per The Marsk (1994) fins i tot va estar nominat al Globus d’Or.

3784658-movies_money_screenshots_the_mask_jim_carrey_1920x1080_65497

Mascares de cine espanyol

No vull acabar aquest article de mascares de cine sense fer una menció a quatre màscares del cine espanyol que són tant o més mítiques que algunes de les que s’han mencionat més amunt. Són força recents però molt icòniques i memorables.

Abre los ojos (1997) 

Una de les pel·lícules que ens va fer adonar que Alejandro Amenábar seria un director que donaria molt a parlar. El film va tenir un remake a Hollywood amb Tom Cruise i Penelope Cruz (que va repetir).

abre-los-ojos-original

El orfanato (2007)

El català J.A. Bayona va demostrar aquí i allà que en això del cine tenia molt a dir. El nen desaparegut i el mal rotllo de la seva màscara són més que evidents. Lo impossible és no passar por…

orphanage-2

La piel que habito (2011)

Un Almodóvar especialment pertorbador va portar a l’extrem les seves filies i fòbies. Va recuperar Antonio Banderas en un paper especialment inquietant i Elena Anaya va passar a la història de les màscares amb una pròtesi blanca que identifica el film i no s’esborra de la memòria.

la-piel-que-habito-original

La casa de papel (2017 – 2021)

L’última a incorporar-se al grup però ho ha fet amb molta força. La cara de Dalí i la cançó Bella ciao s’han convertit en icones no només a Espanya sinó a mig món. La sèrie ha esdevingut un fenomen mundial des que Netflix l’ha posat al seu catàleg i el mono vermell i la màscara ja són un símbol planetari.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents