El cine català (i en català) nominat als Premis Gaudí El cine català (i en català) nominat als Premis Gaudí
Les millors vuit pel·lícules de la collita catalana 2016 El cine català (i en català) nominat als Premis Gaudí

Nervis. S’acosta el dia. Queda molt poc per la gala de lliurament dels Premis Gaudí 2017! Després d’analitzar els curtmetratges i els directors nominats als guardons de l’Acadèmica del Cinema Català, arriba el moment de fer un cop d’ull a les millors pel·lícules catalanes de l’any. Seguint la divisió de l’Acadèmia hi ha dues categories a tenir en compte: Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana. En aquest article analitzarem les primeres… Ja sabeu, per allò de donar corda al català.

La proper pell

Dirigida pel tàndem Isaki Lacuesta + Isa Campo és la pel·lícula que té més nominacions (14) i, per tant, parteix com a favorita dels Gaudí 2017. Estrenada al Festival de Màlaga també va passar pel Festival de Sitges i ha esdevingut un dels films d’autor més aplaudits del 2016. El seu entorn rural, les interpretacions del trio protagonista (Àlex Monner, Sergi López i Emma Suárez) i un guió a cavall entre el noir i thriller psicològic han fet que La propera pell sigui aplaudida per crítica i públic i ara acapari una bona colla de nominacions. Als cinemes l’han vist més de 23.000 persones.

El rei Borni

El film amb el segell més teatral dels de la llista. El film parteix de l’obra teatral homònima que va dirigir Marc Crehuet i que també ha capitanejat en la seva versió cinematogràfica. No només això, els quatre actors protagonistes (tots quatre nominats al Gaudí) també van protagonitzar l’obra de teatre i per tant se sabien ja els seus rols a la perfecció. Tramoies a banda, El rei borni explica en clau de comèdia negra la relació entre dues parelles unides per un ull buidat. Un activista i un policia antidisturbis i les seves xicotes serviran per fer un punyent retrat de la brutalitat policial i dels deliris de grandesa del lluitadors hippies de les causes perdudes. Des que es va estrenar l’han vist més de 7.000 persones als cinemes catalans i és una de les favorites a endur-se molts premis ja que compta amb 8 nominacions.

Les amigues de l’Àgata

El film revelació de l’any. Les Amigues de l’Àgata és el retrat d’un grup de noies de vint anys vist a través de la mirada de l’Àgata durant el seu primer any de carrera. Un viatge a la Costa Brava farà que es transformi el seu món en comú amb les amigues d’infància. El film dirigit i guionitzat per quatre dones (Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius, Marta Verheyen) ja va tenir una molt bona acollida al Festival D’A de Cinema d’autor i ha anat fent camí poc a poc fins a la nominació al Gaudí que culmina aquesta llarga cursa de fons. Al cinemes més de 2.000 persones van gaudir d’aquesta pel·lícula que ha anat agafant volada setmana rere setmana.

Tots el camins de Déu

La pel·lícula més independent del grup. Sorgida del col·lectiu Niu d’Indi està dirigida per Gemma Ferraté i és una versió sui generis de la traïció de Judes a Jesús. Visualment molt potent, és una espècie de buddy movie d’autor que transcorre gairebé en la seva totalitat en un bosc amb només dos personatges (Marc Garcia Coté i Oriol Pla) interactuant entre ells. Un film ple de metàfores que a estones juga amb el cinema experimental i que no deixa l’espectador indiferent. Es va estrenar al Festival de Cinema d’Autor de Barcelona i la seva estrena en el circuit comercial va ser molt reduïda malgrat haver aixecat més de 30.000 euros de pressupost a través d’una campanya de micromecenatge. La nominació al Gaudí és la culminació d’un camí que tot i passar desapercebut ha tingut el seus fruits.

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha fet de cap de premsa d'un parell de pel·lícules catalanes i és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*