today-is-a-good-day

Superheroïnes dels còmics i de la gran pantalla

- Advertisement -

Als darrers anys hi ha hagut una explosió de pel·lícules dedicades a superherois tant de Marvel com de DC Cómics. Però el que més ens mostra la indústria cinematogràfica són els personatges masculins, deixant en un segon pla els femenins. Cal esmentar que sempre s’ha relacionat el superheroi, com Superman o Batman, com el més hàbil, fort, amb habilitats superiors o especials, mentre que la dona només era un objecte per incloure en els guions i donar un toc picant a la narrativa. Sempre han estat presents les seves figures, però no ha estat fins a l’actualitat que comencen a demostrar que elles també estan capacitades per batre rècords a les sales comercials. Això ho deixen de manifest les properes produccions que arribaran en els propers mesos als cinemes.

Us portem un recull d’alguns dels personatges femenins que han anat més enllà del còmic:

Black Widow

- Advertisement -

És un personatge de ficció que pertany a Marvel, i dins del seu univers hi ha diverses vídues negres que pertanyen o han format part d’una organització espia russa. La més important és Natasha Romanoff, la qual va abandonar el grup per integrar-se com a agent d’intel·ligència i espionatge a S.H.I.E.L.D. i esdevenir una de les superheroïnes més letals. Les seves habilitats es conformen per una àmplia formació en operacions militats, combat cos a cos, és experta en arts marcials, té un cos atlètic, defenses psicològiques, sistema immunitari anormalment superior, hipnosi i un envelliment lent.

- Advertisement -

L’any 2009, l’actriu Scarlett Johansson va signar un contracte amb Marvel per interpretar aquest personatge i la seva primera aparició va ser a Iron Man 2 (John Favreau, 2010). Després va arribar la unió de tots els superherois a The Avengers (Joss Whedon, 2012), on va repetir paper, de la mateixa manera que a Captain America: The Winter Soldier (Anthony i Joe Russo, 2014), Avengers: Age of Ultron (Joss Whedon, 2015) i Captain America: Civil War (Anthony i Joe Russo, 2016). Black Widow ha anat evolucionat en aquesta saga i és evident que properament mostrarà una faceta que encara es desconeix.

A més, va aparèixer en un film d’animació sota el títol The Avengers, així com en diverses sèries de televisió com The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, on apareix com una traïdora que s’uneix a HYDRA (organització terrorista de l’univers Marvel), també a The Super Hero Squad Show o Avengers Assemble, entre d’altres.

2989717-widow

Captain Marvel

Aquest personatge fictici va aparèixer per primer cop com la Comandant Carol Danvers, membre de les Forces Aèries dels EUA l’any 1968, i va ser al 1977 quan va adquirir el nom de Ms. Marvel després de patir un accident que li va atorgar poder extraordinaris, cosa que es va explicar l’any 1969 en un còmic sota el títol Captain Marvel.

Les seves especialitats són força, velocitat, resistència sobrehumana, vol, absorció, tret d’energia fotònica, a part, de la seva capacitat d’espionatge o de pilotatge. La majoria dels seus poders els va adquirir a causa de la radiació a la qual va ser exposada per efecte d’una explosió, la qual va modificar la seva estructura genètica, fins a convertir-la en un híbrid entre humà i kree (espècie d’extraterrestre amb mentalitat militar científicament avançada).

És un personatge poc conegut, potser el que menys pel què fa a fèmines. Ara ha començat a sortir a la llum degut a la propera superproducció de Hollywood centrada en el seu personatge i que l’actriu Brie Larson interpretarà. Encara falta bastant de temps, ja que està prevista l’estrena el 8 de març del 2019, de fet, encara no hi ha un director assignat tot i que sonen campanes que serà una dona ja que la resta de l’equip tècnic està comandat per varies d’elles i provenen de pel·lícules d’èxit. Aquesta serà la primera pel·lícula de l’estudi Marvel que està protagonitzada per una dona.

captain-marvel-fumetto

Catwoman

Aquest personatge també és conegut com a Gatúbela en alguns països llatinoamericans. Es tracta d’un personatge de ficció de DC Comics i associat a Batman. Va ser creat per Bill Finger i Bob Kane i va fer la seva primera aparició a Batman Nº1 (1940). El seu nom real és Selina Kyle. Originàriament era una lladre de joies, experta en disfressar-se i era coneguda simplement com la Gata, amb el temps el personatge va evolucionar fins a esdevenir més sensual i aparèixer amb un vestuari més ajustat i de cuir. Entre ella i Batman hi ha una forta atracció, però degut a la condició de cadascú és un afer complicat.

- Advertisement -

Al món del cinema s’ha pogut veure el seu personatge en diverses ocasions, però la primera va ser al 1966 al film Batman (Leslie H. Martinson) i no va ser fins el 1992 que va tornar a sortir a Batman Returns (Tim Burton), interpretada per Michelle Pfeiffer. A Batman Forever (Joel Schumacher) no hi apareix però és mencionada per la que era la seva psiquiatra. L’any 2004 va tenir el seu propi llargmetratge, Catwoman (Jean Christopher Comar), de manera independent i en el seu paper es va ficar l’actriu Halle Berry, el problema és que no tenia cap immersió dintre de l’univers Batman i va passar sense pena ni glòria per la gran pantalla. I la darrera aparició va ser a The Dark Knight Rises (Christopher Nolan) l’any 2012 on Anne Hathaway interpretava la que, fins ara, ha estat la versió més fidel als còmics.

Per altra banda ha aparegut a diverses sèries com, Batman (1966 – 1968), Batman: The Animated Series (1992 – 1995), The New Batman Adventures (1997) o Batman Beyond (1999). Però potser la que fins ara ha causat més sensació és l’aparició d’una Selina Kyle jove, abans de ser Catwoman com a tal a la sèrie Gotham, que ens va mostrant els orígens de diversos personatges de la saga Batman.

catwoman-featured

Jessica Jones

Aquest personatge de l’univers Marvel va aparèixer per primera vegada l’any 2001, com a protagonista de la sèrie Alias, que pertanyia a l’editorial MAX, enfocada a un públic més adult. Manté una relació amb un altre heroi, Luke Cage. Després d’entrar en contacte amb químics experimentals i passar una temporada en coma, Jessica va emergir amb habilitats sobrehumanes. Posseeix una força sobrehumana i, tot i que els seus límits mai han estat qualificats, s’ha demostrat que és capaç d’aixecar un cotxe de dues tones sense esforç. També té la capacitat de volar, tot i que no ho mostra i figura que fa salts de molta alçada, és evident que el seu potencial encara no ha estat demostrat i que ni ella mateixa el coneix.

Va fer-se famosa gràcies a la sèrie de Netflix sota el mateix títol que es va estrenar l’any 2015 i que pertany al grup de sèries que conclouran dintre del crossover The Defensers, en la qual també participaran Luke Cage, Daredevil i Iron Fist.

23-jessica-jones-comics-netfix-w1200-h630

Supergirl

És nativa del planeta Krypton, on era coneguda com a Kara Zor-El i és un dels pocs supervivents de la destrucció del mateix planeta, junt amb el seu cosí Kal-El (Superman), el seu germà Titan (Lerik Zor-EL) i la seva neboda Jor-l. Té la capacitat de volar, telecinesi, invisibilitat, alteraració de la matèria, ales de foc i una força sobrehumana.

L’aparició més recent és a la sèrie de la CBS protagonitzada per Melissa Benoist que es titula Supergirl i que ha renovat per una segona temporada. Abans, però, va sorgir a la sèrie Smallville, Superman: The Animated Series, però la més peculiar va ser la pel·lícula de l’any 1984 ja que abans d’arribar als EUA ja havia estat filtrada en VHS per Europa i Àsia, i va passar inadvertida per taquilla, obtenint més èxit fora dels EUA.

supergirl

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents