today-is-a-good-day

La tornada a l’escola

- Advertisement -

Ja s’ha acabat l’estiu i els nens i adolescents han acabat les seves llargues vacances! Déu n’hi do, quins tres mesos que han passat, aquest jovent! Gandulejant per casa, jugant a les maquinetes, pels parcs, a casa dels avis… Ja està bé, ja, que tornin a les aules a aprendre coses útils per a la vida, que els posin deures que els tinguin entretinguts a les tardes, i que els professors els ensenyin a sumar i a restar i aquestes coses que s’han de saber. I quins altres, els professors! Ja es poden queixar d’estar cansats i d’haver d’aguantar criatures, però també fan unes bones vacances, els molt bandidos!

La veritat, ara parlant seriosament, és que se les mereixen. La feina de mestre és dura, i important! Sobretot important, i no només pels alumnes concrets que han d’aprendre d’aquell professional, sinó també per a la societat en general. Oi que m’explico? Però… Ah, amigo! Recordes la infantesa i et vénen al cap els deures que et posava el professor de matemàtiques, els exàmens de la senyoreta d’anglès, i les voltes al pati a l’hora de gimnàstica! Per sort, molt probablement, tots ens haurem trobat algun cop amb algun mestre de mètodes originals i innovadors que ens va ajudar, no només a aprovar, sinó també ha estimar el que estàvem estudiant.

- Advertisement -

detachment3
‘EL profesor’ (Detachment) (2011)

- Advertisement -

Segur que ja us ha vingut al cap aquest docent diferent. I segur que era tot un personatge. I com que la majoria d’aquests professionals de l’ensenyament són uns personatges, el cinema ho ha aprofitat per fer unes penícules la mar de distretes i entranyables que ens han fet emocionar. Sí, perquè les penícules sobre professors diferents ens toquen de prop i ens transporten a la nostra infantesa, i això ens agrada, més o menys, a tots. Ens agrada recordar la nostra etapa col·legial, rememorar la nostra estada a les aules, però sobretot ens emociona recordar quins van ser aquells mestres que van fer que aquella etapa es convertís en màgica.

Molt probablement ja us ha vingut al cap un dels grans clàssics d’aquests gènere. El club de los poetas muertos ens va mostrar a tots un professor de literatura que convidava els seus alumnes a crear poesia amb llibertat, una poesia que els serviria per viure amb més intensitat. El paper que va fer Robin Williams és per tots recordat com un dels més carismàtics de la seva malaguanyada carrera. Com no podia ser d’altra forma, en aquest film els alumnes acaben descobrint la grandesa d’aquest professor i els seus mètodes rebels, i li donen el suport merescut quan la direcció de l’escola el vol fer fora.

cc

Una professora que també va ajudar a obrir els ulls a les seves alumnes va ser la que va interpretar Julia Roberts a La sonrisa de Mona Lisa, una mestra feminista que intentava convèncer les noies de mitjans del segle passat que seguissin els estudis per a poder valdre’s per elles mateixes, i que deixessin el tema del matrimoni per a més endavant. Això també els ho dic jo, a les meves nétes: «No us caseu, que se us acabarà la llibertat!». Com en la penícula anterior, la professora ha de lluitar contra les normes de l’escola i, en molts casos, també contra els pares, que no acaben de veure amb bons ulls els mètodes moderns de la persona que ensenya a les seves criatures.

lkvnt8sshnsdqm2ar1lyp15pfrk

Però també es pot fer comèdia, i alhora una bona penícula, sobre el professor transgressor que intenta inculcar els seus poc ortodoxes mètodes. És el cas de Escuela de rock, interpretada per Jack Black. Resulta que aquest és un músic ambiciós però amb poc futur que és contractat gairebé per equivocació en una escola de les bones, de les de pago. I no se li acut res més que muntar amb els seus alumnes una banda de rock que posarà el crit al cel entre els seus companys i la direcció del centre.

Fins aquí hem esmentat professors liberals que entren a centres més aviat conservadors, i el xoc que això comporta en les seves aules. Però també es donen casos a la inversa. Persones estrictes, però amb vocació, que s’internen en ambients educatius més aviat perillosos. Ara penso en el paper que va fer Michelle Pfeiffer a Mentes peligrosas, interpretant una soldat retirada que comença a fer classes a un grup d’adolescents problemàtics. Sí, d’aquells amb qui no t’agradaria trobar-te en un carreró fosc perquè segur que et roba la cartera! Però ella se’n surt la mar de bé, i no només els ajuda a aprovar, sinó que també aconsegueix que posin una mica de criteri en les seves poc afortunades vides.

Però no només els professors extraordinaris ens ajuden a assolir grans fites; també els entrenadors. No, no estic parlant de Pep Guardiola –que de moment no té cap penícula, tot i que això és només qüestió de temps. Em refereixo a Somos los mejores, un film protagonitzat per Emilio Estévez i una colla de nens que juguen a hoquei gel i que, pobrets, no rasquen bola, o disc, en aquest cas. I els arriba un entrenador nou, forçat per les circumstàncies a acceptar el càrrec, i els motiva i els ajuda a evolucionar de tal manera que en poc temps es converteixen en campions de la lliga.

- Advertisement -

somos-los-mejores-20140731064113

Però, evidentment, no tots els professors que ens marquen ho fan de forma positiva. També hi ha mestres que ens agafen mania i ens porten pel camí de l’amargura! Això ho sap molt bé Katie Holmes, que se les va haver de veure amb Helen Mirren a Secuestrando a la srta. Tingle, ja que aquesta volia espatllar la bona marca acadèmica de la joveneta per un petit malentès… Res! Tenia una còpia de l’examen a la motxilla! Però, a diferència del que acostuma a passar, en aquest film són els alumnes els qui donen la lliçó a la professora, i de quina manera.

En fi, que els professors i professores es mereixen ser protagonistes de tantes i tantes penícules que ens han emocionat i ens han fet riure. Sí, n’hi ha d’estrictes i primmirats que exigeixen als alumnes grans resultats, però segur que ho fan pel bé del seu futur. Si hi ha algun professor que m’estigui llegint, bona tornada a l’escola i a fer pencar la canalla!

- Advertisement -

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents