today-is-a-good-day

El cineclubisme català i la bona salut de la cinefília

- Advertisement -

A les comarques catalanes sovint és complicat poder visualitzar cinema d’autor i en VOS, per això la creació de cineclubs ha estat l’opció més viable. L’oferta és prou àmplia com per projectar cinema inèdit, documentals, retrospectives, cinema familiar, curtmetratges, etc. Fent un balanç sobre el darrer any, les xifres han estat molt positives ja que els Cineclubs van acollir més de 84.000 espectadors, una mitjana per sessió de 66 espectadors, superant així la de les sales comercials que està xifrada amb 26. Fet que demostra que el públic és fidel i consolida els cineclubs com a espais privilegiats per al cinema català, d’autor i en versió original.

La xarxa de cineclubs la conformen 51 clubs repartits arreu del territori nostrat incloent Andorra i el País Valencià. L’any passat es van realitzar gairebé 1.300 sessions, de les quals 300 en llengua catalana (doblada, VO o subtitulada), 142 eren produccins catalanes i 832 en versió original subtitulada. Aquestes dades són molt positives, ja que mostren un increment respecte a les darreres xifres, malgrat que les ajudes públiques es mantenen si fa o no fa igual. L’àrdua tasca de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC) ajuda a crear una opció d’oci creatiu més que es pot considerar com a un bé cultural.

- Advertisement -

jornada-cineclubs-2
II Jornada Cineclubs

- Advertisement -

Per consegüent, durant aquesta setmana a la Filmoteca de Catalunya es farà un petit tast de la programació de la oferta que disposen els cineclubs, apropant així les comarques cap a la gran urbs. Aquesta és la tercera edició en la qual a més, es lliuraran els tres premis José Maria Nunes, atorgats per la Federació Catalana de Cineclubs, com a record del cineasta. Aquest dimarts 6 de setembre va tenir lloc el lliurament a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya. Els membres del jurat el conformen Antoni Cuadras (Cineclub Igualada), Pablo Sancho (president FCC) i Santiago Lapeira (Col·legi de Directors de Catalunya), els quals han atorgat dos dels tres premis: Premi José Maria Nunes al millor fet Cineclubista 2015 i el Premi José Maria Nunes a la persona o entitat del món del cinema relacionada amb el cineclubisme. En aquesta ocasió els guanyadors han estat: Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers i l’escriptor Román Gubern, respectivament. I el tercer premi l’escullen els propis cineclubs, que donen el guardó al film La Academia de las Musas.

28890522654_25fcfa1e40_z

Els films són una representació de la programació variada dels diversos espais. Enguany s’han escollit 5 documentals interessants: Aigua ferma, No estamos solos, A la puta strasse: 2º acto, Paciente i Barolo Boys. Aquestes pel·lícules s’aniran projectant cada dia un, fins al proper diumenge 11 de setembre.

la academia de las musas
‘La Academia de las Musas’ de José Luis Guerin, producció catalana guanyadora

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents