today-is-a-good-day

Dins el camerino de Jared Leto

- Advertisement -

Permeteu-me la llicència de començar amb una petita pregunta: Què és un artista? Segons el diccionari un artista es aquell que practica un art, especialment una de les belles arts. El món del cinema està ple d’artistes, en la majoria de casos bàsicament perquè es dediquen al món de la interpretació i ja està, però en el cas del personatge que ens ocupa, la paraula artista la podríem escriure amb majúscules i amb lletres molt i molt grans. Jared Leto és músic, multiinstrumentalista, actor, director, productor i fins i tot va començar estudis d’art en l’especialització de pintura. “Vaig créixer envoltat d’actors, músics, fotògrafs i actors de teatre” afirmava Leto en una entrevista, per tant, podem arribar a la conclusió que el camí d’aquest noi de Louisina estava escrit per endavant.

Aquests dies ha arribat a les nostres pantalles Suicide Squad dirigida per David Ayer i amb un seguit d’actors protagonistes que fan caure de cul, entre els quals hi trobem Jared Leto, que ha tingut la difícil missió d’interpretar un dels personatges més icònics del món del còmic, el Joker. Des que es va conèixer la notícia una pregunta ha rondat pel cap de tots nosaltres: estarà Jared Leto a l’altura del Joker de Heath Ledger?. Sí senyores i senyors, des que es va estrenar el Caballero oscuro la vara de medi pel que fa a la interpretació d’aquest malvat és el treball del malaurat  Ledger, i en la meva opinió no podia ser d’una altre manera. Donem un cop d’ull doncs a la vida de Jared Leto.

- Advertisement -

Jared Leto va néixer el 26 de desembre de 1971 a Louisiana, i es el menor de dos germans. Ben aviat però la seva vida canviaria i començaria un periple de trasllats i mudances a causa del divorci dels seus pares, fet que va provocar que la seva mare, que va obtenir la custodia dels fills, canviés de ciutat constantment per motius laborals. Tot i que la seva vida distava molt de ser convencional, la seva mare va inculcar l’amor per l’art i la música als dos germans de ben petits. El primer instrument del jove Jared va ser un piano i ben aviat ja va formar una banda de rock juntament amb el seu germà. El 1989 és va graduar a la Emerson Preparatoy School, i després d’ingressar a la Universitat de Filadèlfia i especialitzar-se en pintura, va decidir abandonar aquesta disciplina i traslladar-se a Nova York per dedicar-se totalment al món del cine.

- Advertisement -

6973147-30-seconds-to-mars-jared-leto

Va ser l’any 1992 quan Jaresd començaria la seva carrera al món del cine. Després de traslladar-se a Los Angeles, com molts d’altres, va començar amb papers per a la televisió en sèries com Camp Wilder i Almost home, l’any 1993, i també en una sèrie juvenil com My so called life. No va ser fins al 1995 quan aconseguiria el seu primer paper a la gran pantalla a mans de Jocelyn Moorhouse (La modista) a la pel.lícula How to make an American Quilt juntament amb Winona Ryder. Tot i ser un paper menor ja va acaparar certa popularitat com a ídol juvenil. Més tard també treballaria a The last of the High kings i el 1997 compartiria cartell amb Danny Glover i Dennis Quaid al fallit thriller Secuestro.

Aquest mateix any li arribaria finalment l’oportunitat esperada amb un paper protagonista al biòpic del corredor Steve Prefontaine dirigit per Steve James a Prefontaine. Tot i que la pel·lícula va dividir la crítica, aquesta sí que va arribar a un quorum pel que fa a l’actuació protagonista, on fins i tot la germana d’Steve es va emocionar en veure el film. Aquest paper va ser el primer crit d’atenció de Jared Leto, i una petita demostració de la versatilitat que caracteritzaria la seva carrera a partir d’ara. Canviant de registre, un any més tard Jared i el seu germà formarien la banda de rock 30 seconds to mars, que tot i començà com un projecte humil, ben aviat aconseguirien un cert èxit i la banda creixeria ràpidament. Però la banda dels germans Leto no apartaria al germà petit del món del cel·luloide. Al mateix any, compartiria protagonisme amb Christian Slater al drama d’època Basil, al mateix any també rodaria el thriller adolescent Urban Legend. A partir d’aquí encarrilaria una sèrie de papers secundaris a La delgada linea roja, 1998; Black and White, 1999; The fight club, 1999 i Inocencia interrumpida, 1999 novament amb Winona Ryder, paper que li va suposar una nominació als Broadcast Film Critics Association com a millor actor de repartiment.

blogjaredleto

Sí, a aquestes altures l’actor de Louisiana ja arrossegava fama i alguna bona interpretació, però encara no li havia arribat aquell paper que li proporcionaria fama mundial. Potser va ser l’afecte 2000, però aquell any per fi sonaria la flauta per Leto. A mans de Darren Aronofsky i juntament amb Jennifer Connelly, Leto interpretaria al jove heroïnòman Harry Goldfarb a Requiem for a dream. El film va ser un èxit i el treball de Leto va ser reconegut per tota la crítica com la seva millor actuació fins al moment. L’actor, que ja tenia fama de preparar els seus papers amb mètodes poc convencionals però realment afectius, va perdre 28 quilos de pes, va tallar el contacte amb la seva actual novia Cameron Diaz i es va aïllar completament del món vivint durant un temps pels carrers de Nova York. Tot aquest esforç es va veure perfectament reflectit a la gran pantalla, on Leto va dotar el seu personatge d’un  realisme poques vegades vist en films d’aquesta temàtica. La dura preparació prèvia va propiciar que en acabar el rodatge, es traslladés uns dies a Portugal per tal de recuperar-se.

Després de l’èxit es passaria a la comèdia i rodaria Highway, 2002 i al mateix any David Fincher l’escolliria per rodar juntament amb Forest Whitaker i Jodie Foster el thriller Panic Room, que recaptaria més de 30 milions de dòlars a la seva primera setmana als Estats Units.

Jared Leto no tornaria a la gran pantalla fins l’any 2004, després de dos anys dedicats exclusivament a la seva carrera musical, tornava amb un paper secundari a la pel·lícula d’Oliver Stone Alexander (Alejandro Magno), dos anys més tard, al 2006 també com a secundari estrenaria Lonely Hearts amb John Travolta, James Gandolfini i Salma Hayek, on  tot i el fracàs de la proposta, Leto va estar a un bon nivell i va ser objecte d’elogis per part de la crítica especialitzada

jared-leto-in-lonely-hearts-killers-(2006)

- Advertisement -

Al contrari de a Requiem for a dream. on va haver de de perdre pes radicalment, l’any 2007 Jared Leto seria l’encarregat d’interpretar Mark David Chapman al film Chapter 27, on hi apareixeria amb uns quants quilos de més. La pel·lícula sobre l’assassí de John Lennon va decebre al públic, però sí que és va fer evident que l’actor tenia una capacitat innata per a la transformació en els seus personatges i la seva actuació va ser de les poques coses que es van salvar del naufragi. De nou i després de Chapter 27, Leto va posar en pausa la seva carrera cinematogràfica per tal de dedicar més temps a la seva altra passió i preparar un nou treball de la banda de rock. Fins i tot es va permetre el luxe de refusar un paper en el film de Clint Eastwood Flags of our fathers. Van haver de passar dos anys per veure un altre cop l’actor a la gran pantalla, va ser a mans de Jaco Van Dormael, el director belga, que el passat 2015 ens regalava la petita joia cinematogràfica El nuevo, nuevo testamento. Aquest cop va ser amb un film independent Mr. Nobody, on Leto interpretava un avi de 118 anys. El film, un retrat modern del pas del temps i l’evolució, no va acabar de trobar l’equilibri entre el drama i la ficció, combinant flashbacks amb girs narratius que posaven molt difícil seguir el fil de la pel·lícula sense perdre’s en l’intent. Tot i així, comptava amb una fotografia excel·lent i va ser premiat amb el premi del públic al Festival de Cine Europeu del 2010. A banda, l’actuació de Jared Leto així com la seva caracterització amb un potent maquillatge, que també fou merescudament reconegut amb un premi al Festival de Venècia, donaven un plus a un  film on, de nou, Leto brillava per sobre la resta.

A tots els actors o actrius, o a gairebé a tots, sempre els acaba arribant el paper definitiu, aquell treball en què finalment es consagren en el punt més alt de la seva carrera. A ell, aquest moment li va arribar l’any 2012 amb l’estrena de la guardonada Dallas Buyers Club, film dirigit pel canadenc Jean-Marc Vallée, on juntament amb  Matthew McConaughey, interpretava a Ryon, un home transvestit, drogoaddicte i amb VIH. Tot i ser un paper secundari, l’actor donava vida de forma magistral a aquest personatge que acompanyava McConaughey en la seva lluita particular. Una vegada més aquest poder de transformació de Leto, fa palès l’enorme talent de l’actor i per aquest motiu va ser premiat amb l’Òscar i el Globus d’Or al millor actor secundari, així com el premi del sindicat d’actors.

maxresdefault (4)

Tornant a l’actualitat, el passat 5 d’agost arribava a les nostres sales una nova entrega de cine de superherois, o per ser més exactes en aquest cas, cine de supermalvats. La nova entrega de DC, Suicide Squad no ha rebut les crítiques que s’esperava, i tot i la seva brutal promoció, no ha satisfet el públic en general, com tampoc l’esperada interpretació de Jared Leto del Joker, ja que l’histrionisme passat de voltes del personatge ha provocat força crítiques negatives envers el seu treball. Segurament el mateix actor sabia el risc que corria en escollir aquest paper, les ombres de Nicholson i Ledger son molt llargues i el més normal es que hi acabis ensopegant, tot i així, en la meva opinió, l’actor reinterpreta el Joker d’una forma nova i valenta, donant un nou gir a la seva personalitat. Potser sí que el treball peca d’una sobreactuació exagerada, però el que no deixa dubte és que Leto ha arriscat, ha saltat al buit i amb més o menys dificultats, ha sabut caure de peu.

Al final d’aquest article encara amb costa definir si Jared Leto és un actor principal consolidat, o és un d’aquells secundaris de luxe que ens agraden tant. El que tinc clar és que estem davant d’un talent immens que deambula per l’escena hollywoodiana amb la seva particular personalitat, i perquè no, particular forma de vestir. Leto és independent, pren les seves decisions i escull metòdicament cada treball i cada paper. Poca gent poc gaudir d’un èxit tan elevat en diferents aspectes de la seva vida, ell gaudeix de la música i gaudeix actuant i la seva versatilitat ajuda amb tota probabilitat que aquests dos mons pels que circula, convisquin amb paral·lel de forma harmònica i eficaç. Al cap i a la fi, hi canviant la pregunta del principi: Què és Jared Leto? Doncs Jared Leto és un artista.

- Advertisement -
Marc Orra
Té 33 anys i és electricista. Actualment cursa el grau d'Humanitats a la UOC. fora de la feina és col·laborador de Ràdio Manlleu i va ser l'editor del programa radiofònic 'Torna-la a tocar Sam del 2013 al 2015. Es considera un gran cinèfil i també escriu sobre cinema al web www.lescriba.cat.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents