today-is-a-good-day

El patriotisme català arriba al cinema

- Advertisement -

Després d’èxits el terreny de l’assaig, la novel·la i el documental el patriotisme català provarà sort al cinema. En aquest sentit un dels projectes més ambiciosos és el de la pel·lícula Pàtria, dirigida per Joan Frank Charansonnet (Ànima, Ushima Next) i protagonitzada per actor catalans com Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Joan Massotkleiner i el mateix Charansonnet que després de fer d’actor a sèries com Cuéntame cómo paso i Kubala Moreno i Manchón s’ha reservat un paper en el film.

patria 2
El film va està ambientat als segles VIII i XV

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Segons el director de la Vall de Santa Creu, Pàtria narra la llegenda d’Otger Cataló i els Nou cavallers de la terra, una història que (com indica el cognom del protagonista) ens parlarà dels orígens de Catalunya com a país. “En el moment nacional que vivim el film pretén aportar un granet de sorra al procés i refermar la identitat catalana des d’un punt de vista històric, veient els nostres orígens des d’una nova òptica. La pel·lícula anirà endavant i enrere entre el segle XV i el segle VIII ja que explicarà com la història/llegenda d’Otger Catalò és transmesa oralment a un monjo en un ambient que el director ha definit com proper a El nom de la rosa. Per altra banda veurem les aventures del noble got Cataló i els seus cavallers i com creuen els Pirineus per foragitar els sarraïns.

patria 3
‘Pàtria’ no deixa de banda la fantasia èpica

 

Amb un pressupost de 250.000 euros el rodatge tot just va acabar fa uns dies entre el Berguedà i l’Empordà. Joan Frank Charansonnet reconeix que ha estat laboriós i molt dur a nivell físic. “Havíem de portar armadures fetes expressament que pesaven més de 45 quilos!” El director no amaga les influències del cine bèl·lic de Kubrick que barrejarà amb alguns elements sobrenaturals que li faran que la cinta flirtegi amb la fantasia èpica.

El film s’estrenarà a finals d’any tot i que pot ser que l’11 de setembre hi hagi alguna preestrena especial per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. TV3 ja n’ha mostrat l’interès i està estudiant sumar-se a la producció. Aviat, però veurem néixer una campanya de micromecenatge per ajudar a finançar les despeses de postproducció.

‘Victus’, del llibre a la gran pantalla

Fa un parell d’anys que es va anunciar que la novel·la Victus seria portada al cinema. El mes de desembre de 2015 el productor Raimon Masllorens confirmava en una entrevista a Catalunya Ràdio que el cineasta Jaume Collet-Serra dirigirà l’adaptació cinematogràfica de l’exitosa obra d’Albert Sánchez Piñol. L’anunci va coincidir (quina casualitat) amb el llançament de la segona part del llibre, Vae Victus (La Campana). El productor va explicar que la tria de Collet-Serra tenia molt a veure amb el fet que sigui un director afincat a Hollywood i la seva experiència portant la batuta de grans produccions. Masllorens, però, reconeixia que el projecte està en un estat embrionari. Això vol dir treballant paral·lelament buscant productors internacionals i, des de Los Angeles adaptant la novel·la a guió cinematogràfic. El productor admet que serà “una pel·lícula que pretén ser gran. Ho ha de ser a nivell de producció”. No se sap res del repartiment… Potser veurem el seu amic Liam Neeson en plena Guerra de Successió.

jaumecollet
Jaume Collet-Serra, un català a Hollywood

 

- Advertisement -

Abans de Victus, però, el director barceloní té dos projectes sota el braç. Al juny estrenarà The Shallows (traduïda com Infierno Azul) i a continuació (ja en fase de pre-producció) tornarà a col·laborar amb Liam Neeson amb el film The commuter. Serà la quarta vegada que dirigeix l’irlandès Liam Neeson després de Unknown, Non-Stop, Run All Night El film girarà al voltant d’un home de negocis que ha d’agafar el tren cada dia per anar a la feina i, ves per on, es trobarà atrapat en una conspiració criminal que per alguna raó es desenvoluparà al tren. L’argument promet l’adrenalina a la que aquesta parella ens tenen acostumats.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents